Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kodru je odabrao Begićev prijatelj i savjetnik iz autopraonice? (FOTO)

juka_izbor

Izvršni odbor NSBiH danas bi konačno trebao izabrati selektora A reprezentacije BiH. Na stolicu na kojoj je u protekle tri godine sjedio Mehmed Baždarević, najvjerovatnije će sjesti Meho Kodro, bivši selektor i reprezentativac BiH, koji trenutno s klupe vodi švicarskog drugoligaša Servette.

Vijest da je legendarni napadač Kodro novi nasljednik Baždarevića puštena je sinoć u medije, čini se da se opipa puls javnosti. U toj je informaciji stajalo da su Dušan Bajević, Zvjezdan Misimović i Sejo Kajtaz odabrali Kodru, dok je legendarni Ivica Osim, prema istim informacijama bio jedini za Amara Osima.

Išaret da je Kodro pobjednik poslan je sinoć iz sarajevskog restorana Libertas gdje su slavili Elmir Pilav, Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, bivši kapiten reprezentacije BiH, kojem je nekoliko transfera radio Kodrin brat Menaf, koji je inače i prijatelj Elvedina Begića, prvog čovjeka NSBiH.

Iako se Kodro nije oglašavao tokom cijele “predizborne” kampanje, bilo je jasno da je on favorit broj 1. Iz prostog razloga jer, kako doznajemo, iza njega je stao čovjek čije savjete i mišljenja Elvedin Begić izuzetno poštuje. Jusuf Bećirović, uposlenik jedna pumpe i autopraonice u Švicarskoj.

Zanimljivo, Bećirović je dva nakon završetka proteklih kvalifikacija za SP u Rusiji objavio na svom Facebook profilu status u kojem je jasno naveo ko je njegov kandidat za selektora.

“Ja imam isto pravo kao i svi vi predlagati kritikovati zato navijam za: MEHO KODRO bio najbolje resenje za sve”, napisao je Bećirović tada, dodavši da bi Kodri trebalo četvorogodišnji mandat. U istom je statusu Bećirović naveo i da je dan, dva ranije na temu selektora “raspravljao” s Kajtazom i da su se “našli u pet deka”.

Bećirović se s Kajtazom sastao dva dana ranije, a Kajtaz je kao član radne grupe, stao na stranu Kodre.

Iako je radna grupa navodno odlučila tek jučer koga da predoži Izvršnom odboru, Bećirović je satusom objavljenim prije četiri dana “eliminisao” Osima iz utrke.

“Gdje ja živim. Ubiše me tvrdnjama da je Amar selektor. Šta ja čitam i slušam, ne kontam svega mi…” poručio je Bećirović.

Mnogi će se zapitati kako je moguće da uposlenik jedne pumpe i autopraonice u Švicarskoj može odlučivati o sudbini najpopularnije sportske selekcije u jednoj zemlji, ali oni koji poznaju Bećirovića tvrde kako on imam itekako istančan osjećaj, kako za fudbalske talente koje preporučuje u reprezentaciju, tako i osjećaj “namirisati” i pravog trenera.

Upoznati su s time i članovi Izvršnog odbora NSBiH, koji bi danas trebali, najvjerovatnije jednoglasno, postaviti Kodru za selektora.
Kako tvrde naši izvori, jedini koji bi mogao biti suzdržan jeste Elvedin Begić, ne zato što ne želi ispoštovati Bećirovića, nego iz prostog razloga jer nema potrebe da se opredjeljuje ako već ima dovoljan broj glasova. A, i u tom slučaju može Osimu, i mlađem i starijem, “objasniti” da je on bio i za njih, ali da ostatak Izvršnog odbora nije.

“Reis”

Mnogi se pitaju otkud toliko povjerenje između Begića i Bećirovića? Njihovo prijateljstvo i saradnja započelo je praktično od prvog dana kada je Begić prvi put izabran za predsjednika NSBiH. I povjerenje je od tada samo raslo. Bećirović čak Begića od milja oslovljava sa “Reis”.

Nakon što se Begić povukao u sjenu prošlog ljeta, kada je privremeno prenio ovlasti na Sofrenića, u trenucima kada se počeo dešavati neviđeni cirkus u bh. fudbalu, između ostalog i kada je Zrinjski došao do titule i milion maraka od UEFA-e uz pomoć suca Antonija Bandića, njegov povratak na funkciju najavio je, niko drugi do Bećirović.

I to na način koj ne ostavlja nimalo sumnje u njihov odnos. Kako je to Begić često radio tokom lova na svoj drugi mandat, u stilu “Dino, samo nas ti spasiti možeš”. Taj je “vapaj” zanimljivo, gramatički bio skoro besprijekorno napisan, za razliku od ostalih na Bećirevićovom Facebook profilu. Begić se vratio, ostalo znamo.

Čemu mrcvarenje Osima?

Ono pak što se mnogi pitaju, nije zašto Kodro, a zašto ne Amar Osim. Ključno pitanje zašto je Ivica Osim morao bti podvrgnut klasičnom mrcvarenju u protelih mjesec dana, ako je unaprijed bilo odlučeno ko će biti selektor?

Jer, ipak, Štraus sa Grbavice je čovjek u poznim godinam i prilično narušenog zdravlja. Takvom čovjeku nije blo lako putovati na sastanke famozne radne grupe.

Begić se tokom svoje vladavine nije slikao sa anonimusima iz Izvršnog odbora NSBiH, to je maestraLno izbjegavao, ali je zato na stotinu puta iskoristio priliku da stane pored velikog Osima. A, lijepo je kad ti u novinama izađe slika sa Štrausom sa Grbavice. Zašto Begić nije poštedio Osima, samo on zna.