Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

petev potvrdio

Kovačević se nije pojavio na okupljanju Zmajeva, niti se javlja na telefon

kovacevic (1)

Selektor Ivaylo Petev kazao je da ne zna zašto golman Rakowa nije stigao niti se javljao na pozive

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici u sklopu priprema za četiri junske utakmice u okviru Grupe 3 Lige nacija – Liga B, koje će igrati u periodu od 4. do 14. juna.

“Zmajevi” 4. juna igraju u gostima kod Finske (Helsinki, 18.00 sati), koju će, 14. juna, ugostiti u Zenici (20.45 sati), ali će prije toga, 7. juna, bh. tim na zeničkom Stadionu “Bilino polje” ugostiti i nacionalni tim Rumunije (20.45). Gostovanje kod Crne Gore na programu je 11. juna, a susret se igra u Podgorici (20.45).

Selektor Ivaylo Petev, koji je pozvao ukupno 29 igrača, večeras radi i prvi trening u sklopu ovih priprema, koji je počeo u 17.30 sati te na kojem ima 28 igrača.

-Od svih koje sam pozvao, jedino nije tu Vladan Kovačević. Ne znam zbog čega, nije mi se javio. Svaki igrač stoji iza svoje odluke. Što se tiče ostalih igrača, svi su ovdje – kazao je današnjoj, inače jedinoj press-konferenciji koju će u TCNSBiH održati do polaska u Finsku.

Sa trenerom golmana (Adi Adilović-op.a.), dodao je, odlučit će ko će biti pozvan naknadno, ali će, napomenuo je, najvjerovatnije poziv otići nekom od golmana iz U-21 tima.

Petev nije želio kalkulirati s koliko bi bodova bio zadovoljan iz četiri naredna meča, ali je napomenuo kako mu je osnovni cilj da ne prave greške iz prethodnog ciklusa, u kojem su jesenas, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ključni meč izgubili upravo protiv Finaca u Zenici (1:3).

-Želim da igramo s više samopouzdanja te, ono bez čega se ne može igrati, da imamo jedinstvo u ekipi i timska igra. Realni smo i svjesni da možemo. Mi smo to i pokazali. Ja se nadam da ćemo u ovom ciklusu izgledati puno bolje – kazao je Petev, koji je podvukao kako vjeruje “300 posto svojim igračima” te da smatra kako su, nakon godinu dana zajedničkog rada, sada puno spremniji i mentalno.

U svakom meču pa i protiv Finske, najavljuje, igrat će na pobjedu. Nada se da će svim snagama promijeniti omjer protiv Finaca, koji su od zadnja četiri međusobna meča dobili dva, a jedan je završen remijem. BiH ima jednu pobjedu.

-Imamo jako dobre momke. Fali nam malo, a nadam se da ćemo imati i malo više sreće nego u prethodnom ciklusu. Siguran sam da ćemo napraviti dobar rezultat. Mi smo zajedno preživjeli i dobro i loše. Bitno je da izanaliziramo gdje smo griješili. Imamo širi spisak igrača, a ja sam siguran da će svaki od njih dati sve od sebe da pomogne ekipi. Imamo igrača i da mijenjamo sistem – smatra Petev.

Sva koncetracija, napominje, usmjerena je na meč protiv Finske, nakon čega će razmišljati o narednim mečevima. Smatra kako je grupa 3, u kojoj su još Rumunija i Crna Gora, dosta izjednačena, ali napominje kako “ne pobjeđuje bolja ekipa, nego ekipa koja više želi pobjedu” pa će, najavljuje, “insistirati na tome, a kvaliteta imamo”.

Nakon nešto duže pauze, veznjak Muhamed Bešić ponovo je na pripremama državnog tima i trebao bi biti važno pojačanje za vezni red.

-Uvijek mi je drago da sam tu. Malo manje od dvije godine nisam bio tu i baš mi je drago da sam tu. Dat ću sve od sebe, ako i uvijek – kazao je Bešić, koji je osvojio titulu s mađarskim Ferencvarošem.

-Šef je bio u pravu što me nije zvao dvije godine. Nisam bio spreman, nisam igrao. Sad sam tu, šef je gledao sve utakmice. Nadam se da ću pomoći ekipi. Treba gledati dalje. Očekivati je, ako Bog da, da dobijemo svaku utakmicu. Tako treba ulaziti u svaku utakmicu… Ja sam tu da pomognem ekipi. Prije nisam mogao, jer nisam bio spreman – kazao je Bešić, koji je dodao kako sa 29 godina ima dovoljno iskustva da pomogne reprezentaciji. Sada je, podvlači, potpuno zreo, a to ćemo, najavljuje, “ako Bog da, vidjeti i na terenu”.

Veznjak turskog Konjaspora Amir Hadžiahmetović kazao je kako je, nakon naporne sezone, odigrati četiri utakmice u 10 dana “stvarno težak trenutak” za sve nogometaše.

– Ali, mislim da smo se svi odmorili, dobro pripremili i da se nalazimo u dobrom stanju. Vidjet ćemo kako će biti na treninzima – tek smo došli, ali nadam se da će sve biti u najboljem redu. Finska je uvijek nezgodna ekipa. Iskreno mislim da smo kavlitetnija ekipa, a nadam se da ćemo, uz malo sreće, uspjeti upisati tri boda- kazao je Hadžiahmetović. Nada se, kazao je, da će mu se ispuniti želja i san da sa reprezentacijom igra na nekom velikom takmičenju.

Petev je za naredne mečeve pozvao sljedeće igrače: Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj; Odbrana: Siniša Saničanin, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Adnan Kovačević, Hrvoje Milićević, Hrvoje Barišić, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Jusuf Gazibegović, Amar Dedić, Mateo Sušić; Vezni red: Amir Hadžiahmetović, Sanjin Prcić, Rade Krunić, Amer Gojak, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Vladan Danilović, Muhamed Bešić, Miroslav Stevanović, Dino Hotić, Haris Duljević; Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Luka Menalo, Kenan Kodro i Nemanja Bilbija.