Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Sve glavobolje Save Miloševića na startu mandata na klupi BiH

savo milosevic trening kvalifikacije bih
FOTO: nfsbih.ba

Kvalifikacije BiH nastavlja u petak u Vaduzu kada će gostovati kod Lihtenštajna, dok nas u ponedjeljak čeka duel sa Portugalom

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je pripreme za dvomeč koji Zmajeva očekuje protiv Lihtenštajna i Portugala u okviru 7. i 8. kola Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Reprezentativce je na okupljanju dočekao novi selektor, treći u ovim kvalifikacijama, Savo Milošević. Podsjećamo, Kavlifikacije za EURO 2024 u Njemačkoj započeo je Faruk Hadžibegić. Nakon četiri odigrane utakmice preuzeo Meho Kodro. Četiri preostale na kormilu će sjediti Savo Milošević.

Kvalifikacije BiH nastavlja s fenjerašem i liderom grupe, a odmah na startu okupljanja stigli problemi za Miloševića. Jedan za drugim, rekli bi… Počelo je s Anelom Ahmedhodžićem.

“Svi dolaze osim Anela. Odmah ću da vas zamolim, da tu temu ostavimo za sljedeće okupljanje. U razgovorima smo korektnim, vjerujem da ćemo to riješiti. Nisam htio da insistiram da dolazi, a da ‘nije potpuno u glavi'”, rekao je Savo Milošević u obraćanju pred novinarima uoči okupljanja.

Poziv Gojkoviću

Selektor je odmah uputio novi poziv. Dobio ga je defanzivac ruskog Orenburga Renato Gojković. U kombinaciji je bio i Adnan Kovačević iz Rakowa, no i on je povrijeđen.

“Svaku utakmicu treba da igraju oni koji su najbolji i najspremniji. Nama su ove utakmice bitne, zbog koeficijenta, samopouzdanja, niza stvari. Ovo nije samo priprema za baraž”, kazao je selektor.

Hadžikadunić došao, iako je povrijeđen

Među prvima se na okupljanju pojavio Dennis Hadžikadunić. Iako je defanzivac HSV-a zaradio povredu u posljednjoj ligaškoj utakmici za svoj klub, došao je. No, nije izvjesno da će biti na raspolaganju.

Zbog povrede na reprezentativno okupljanje nije stigao Rade Krunić.

Tahirović novi problem

Prvi dan okupljanja i prvi trening. Novi problem za Miloševića. Veznjak Ajaxa Benjamin Tahirović zbog bolova u kuku nije nije mogao trenirati. Kako sada stvari stoje i Tahirović je izgubljen za dvomeč s Lihtenštajnom i Portugalom. Je li tu konačno kraj glavobolja za novog selektora? Saznat ćemo do petka.

Kvalifikacije BiH nastavlja u petak u Vaduzu, kada ćemo gostovati kod Lihtenštajna, dok “Zmajeve” u ponedjeljak čeka duel sa Portugalom u Zenici. Obje utakmice možete pratiti u direktnom TV prenosu na BHT1.

Sudiće nam Poljaci

UEFA je odredila sudije za naredno kolo Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Poljski sudija Damian Sylwestrzak sudit će utakmicu Lihtenštajna i BiH.

Sylwestrzak ima 31. godinu i do sada nije sudio utakmice kvalifikacija. Ove sezone debitovao je u Konferencijskoj ligi.

Asistirat će mu zemljaci Adam Kupsik i Adam Karasewicz kao pomoćne sudije, a četvrti je Pawel Malec.

Spisak reprezentacije

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Kenan Pirić

Odbrana: Anel Ahmedhodžić, Adnan Kovačević, Adrian Leon Barišić, Sead Kolašinac, Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Dennis Hadžikadunić, Eldar Ćivić

Vezni red: Amir Hadžiahmetović, Rade Krunić, Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Benjamin Tahirović, Miroslav Stevanović, Dal Varešanović, Almedin Ziljkić, Ivan Bašić, Amar Rahmanović

Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Luka Menalo, Said Hamulić i Nemanja Bilbija.

Stručni štab

U stručnom štabu Save Miloševića će biti Nenad Cvetković prvi pomoćnik, dugogodišnji saradnik. Marko Stojanović kondicioni trener, Nedim Jusufbegović, Marko Ivanković, Siniša Mrkobrada.