Kvalifikacije za SP: I oslabljena BiH danas apsolutni favorit protiv Gibraltara

zmajevi

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Zenici igrati utakmicu petog kola grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” protiv autsajdera Gibraltara i sve osim pobjede ”zmajeva” bilo bi razvoj planetarnoj senzaciji.

BiH će igrati oslabljena neigranjem zbog kartona suspendovanih kapitena Edina Džeke, te Ognjena Vranješa, Senada Lulića i Mate Jajala, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj put je drugačije

Na terenu neće biti ni povrijeđenih Milana Đurić i Daniela Milićevića, godinama standardnog Emira Spahića, koji nema klub, Harisa Medunjanina, od skora člana američkog MLS ligaša Philadelphie. Na klupi BiH nedostajat će i suspendovani selektor Mehmed Baždarević.

Međutim, i bez svih njih BiH je sa nekolicinom novajlija i podmlađenom ekipom apsolutni favorit protiv ekipe koja nikada nije osvojila ni bod u kvalifikacionim utakmicama.

”Ovaj put je drugačije jer imamo mnogo mladih igrača, te je na njima da se prilagode. Nedostaje nam nekoliko suspendovanih i povrijeđenih igrača i ova utakmica može biti opasna bez obzira koliko protivnik nema ili ima kvaliteta. Moramo biti ozbiljni. Ne smijemo dopustiti nikakva iznenađenja“, izjavio je tokom priprema za utakmicu sa Gibraltarom bh. napadač Vedad Ibišević, te dodao:

„Očekujemo defanzivnu igru protivnika, a naš cilj je da što prije damo gol i otvorimo utakmicu. Ne smijemo biti nervozni jer glavni cilj je tri boda i što ubjedljivija pobjeda. Imamo dosta mladih novih igrača, posebno u napadu, što je veliki plus. Siguran sam da svi momci jedva čekaju da dobiju šansu. Kao najstariji igrač u ekipi sigurno trebam preuzeti neku vrstu odgovornosti, pritiska svakako uvijek ima. Rado sam tu i dat ću svoj maksimum kao i svi drugi igrači.”

Profesionalno odraditi posao

I golman Asmir Begović ne sumnja u današnje osvajanje tri boda, odnosno trijumf pred važan meč, možda i odlučujući duel u borbi za plasman u baraž SP-a, koji će BiH igrati u Zenici 9. juna protiv Grčke. Ipak, poziva na dozu opreza.

”Ozbiljno smo trenirali i moramo ozbiljno ući u utakmicu sa Gibraltarom. Fudbal je danas takav da nema laganih utakmica i protivnika. Svi danas znaju igrati. Trebamo profesionalno odraditi posao i osvojiti tri boda, i to je u suštini to. Ne trebamo sada misliti na bilo šta drugo, osim da pobijedimo Gibraltar”, kazao je Begović.

Utakmica BiH – Gibraltar igra se danas od 18 sati na zeničkom stadionu ”Bilino polje”. Sudit će je Sven-Erik Edvartsen iz Norveške, koji je, interesantno, pored FIFA značke u svojoj zemlji licencirani sudija i hokejaških mečeva.

PAROVI I SATNICA PETOG KOLA

grupa ”H”

ZENICA: BiH – Gibraltar (18 sati)

NIKOZIJA: Kipar – Estonija (18)

BRISEL: Belgija – Grčka (20.45)

Poredak na tabeli: Belgija 12 bodova, Grčka 10, BiH 7, Kipar 3, Estonija 3, Gibraltar 0.