Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medicinski tim sve čini da osposobi Džeku za utakmicu protiv Kipra

dzeko trening

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak u Nikoziji igraju protiv Kipra posljednji meč kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Nogometašima BiH potrebna je pobjeda za osvajanje trećeg mjesta i plasman u baraž, a u slučaju poraza ili remija Izraela u Belgiji odgovarao bi im i remi.

Reprezentacija BiH jučer u poslijepodnevnim satima doputovala je u Nikoziju. Na stadionu Makarion dva golmana i 11 igrača koji nisu igrali protiv Velsa obavili su trening, dok je druga grupa radila u hotelu “Hilton” gdje je smješten bh tim.

Edin Cocalić zbog povrede neće moći nastupiti te se u Sarajevu ekipi priključio Marin Aničić.

Kad je riječ o nastupu Edina Džeke, selektor Mehmed Baždarević je kazao da medicinski tim naporno radi na njegovoj pripremi za ovaj susret, ali da će danas biti poznato više detalja.

„Meč protiv Kipra je odlučujući i neće to biti uobičajena utakmica. Ovdje je prava fudbalska eurofija jer i oni imaju šanse za baraž. Pobjednika će odlučiti motivacija i pamet na terenu. Mi nećemo ništa prepustiti slučaju i uradit ćemo sve da dođemo do pozitivnog rezultata i izborima baraž za plasman na EURO što nam je bio cilj“, kazao je Baždarević.

[yuzo_related]

Na upit da komentira koliko je Džeko spreman za meč, Baždarević je kazao da je on bio spreman da i u Zenici odigra 25 minuta utakmice, ali da je rezultat već bio povoljan i da nije htio rizikovati. Dodao je da će nakon ova dva treninga i mišljenja ljekara donijeti odluku o Džekinom nastupu.

Sastav jedanaestorke koja će izaći na megdan Kipranima Baždarević će najvjerovatnije znati sutra, nakon posljednjeg treninga. Kako je danas sam kazao, najvjerovatnije neće moći računati na Edina Cocalića koji se sinoć u Zenici povrijedio, ali u odbrani ima adekvatnih rješenja.

Službeni trening reprezentacija BiH imat će večeras u 19.30 sati po lokalnom vremenu (18.30 CET) na stadionu GSP u Nikoziji.

Utakmica Kipar – BiH igra se u utorak u 20.45 po srednjoevropskom vremenu.

U grupi B već su poznata dva direktna kvalifikanta na Euro, selecije Belgije i Velsa. Za treće mjesto konkurišu tri reprezenatcije – BiH, Kipar i Izrael. U najboljoj poziciji je selekcija BiH koja ima bod više od Izraela i dva boda više od Kipra. Za sigurno osvajanje trećeg mjesta potrebna joj je pobjeda u Nikoziji, bez obzira na ishod ostalih mečeva. Kipranima je također potrebna pobjeda, ali uz poraz Izraela u Belgiji, dok Izrael mora pobijediti Belgiju i nadati se porazu BiH.