Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kapiten i selektor

Milošević: Imamo kvalitet da pobijedimo Ukrajinu; Džeko: Šanse su 50:50

Foto: Almir Razić/FENA

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak na Bilinom polju u Zenici dočekuje selekciju Ukrajine u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Reprezentativci BiH tri dana se pripremaju u Sarajevu i s optimizmom očekuju meč s Ukrajincima te su uvjereni da prvi put mogu izboriti nastup na Evropskom prvenstvu.

Džeko: Nismo imali dobre kvalifiakcije

Reprezentaciji BiH bit će ovo peti baraž, dosadašnji su bili neuspješni, te se svi nadaju da će se ovaj put radovati.

Kapiten bh. selekcije Edin Džeko na pres-konferenciji istakao je da je baraž najbrži put do nekog takmičenja “jer imaš jednu ili dvije utakmice što je puno lakše nego da u deset utakmica izboriš prvenstvo”.

-Mislim da nismo imali dobre kvalifikacije i ako ćemo gledati po tome može se reći da su Ukrajinci favoriti, ali mislim da su ove utakmice potpuno drugačije od kvalifikacionih i po meni tu nema favorita. Vjerujem da su šanse 50:50 i mislim da na kraju sve zavisi od nas, koliko ćemo dati na terenu – rekao je Džeko na pres-konferenciji.

Edin Džeko
Foto: Almir Razić/FENA
Edin Džeko

Iskoristio je priliku da kao jedan od najiskusnijih da savjet mladim igračima koji su budućnost ove reprezentacije.

-Iz iskustva poslije toliko utakmica u reprezentaciji mogu da dam savjet mladim igračima koji su tu sada i koji su budućnost reprezentacije, da nije lako otići na veliko takmičenje i mi smo to dokazali i kad smo imali najbolju generaciju. Ovo je koliko-toliko dobra šansa za nas starije kojima je možda i zadnja, tako i mladima kojima je ovo prva šansa. Svi treba da damo maksimum kao da je svima zadnja šanse. Sve je teže otići na veliko prvenstvo, i ove male reprezentacije sada ne možeš tek tako da pobijediš – dodao je kapiten.

Milošević: Jako težak zadatak

Očekuje tešku utakmicu, ali vjeruje da pred našim navijačima od kojih očekuje podršku od početka do kraja meča, možemo doći do pobjede.

-I oni i mi imaju svoje mane i vrline, nadam se da će naše vrline izaći na vidjelo, a mane da ćemo uspjeti da sakrijemo. I oni dolaze ovdje s uvjerenjem da idu na EP, sigurno da neće biti lagano – zaključio je Džeko.

Selektor Savo Milošević također je optimist i vjeruje da BiH ima snage i kvaliteta da pobijedi Ukrajinu.

Foto: Almir Razić/FENA
Savo Milošević

-Da ne vjerujem da možemo ne bih ni bio ovdje, a vjerujem da isto razmišljaju i igrači. Naravno, moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak, da moramo biti svjesni šta je to što moramo da uradimo da bismo došli u situaciju da pobijedimo. Ja znam da možemo, znao sam i prije utakmice, a na nama je sutra da pokažemo na terenu – rekao je Milošević.

Utakmica se igra u četvrtak od 20 sati i 45 minuta, a u slučaju pobjede BiH će za pet dana na Grbavici dočekati boljeg iz drugog polufinalnog meča između Izraela i Islanda.