Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor zmajeva

Milošević nakon još jednog poraza: Apsolutno sam ubijeđen da imamo šanse u baražu

savo milosevic
Foto: Almir Razić/FENA

Najavio je kako će u zimskoj pauzi obići sve igrače na koje će računati te im pokušati predočiti njihove uloge i očekivanja

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević, nakon večerašnjeg poraza protiv Slovačke s 1:2 (0:0) na Stadionu “Bilino polje” u Zenici te završetka neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, istakao je na pres-konferenciji kako je kroz protekle mečeve stekao jasniju sliku s kojim igračkim kadrom može igrati u baražu u martu naredne godine.

Najavio je kako neće računati na sedam-osam, a možda i više igrača koji su dobili priliku u novembarskim mečevima protiv Luksemburga (1:4) i Slovačke (1:2) te da, bez obzira na način na koji su okončane kvalifikacije, zbog utakmice baraža moraju gledati na one detalje koji su bili pozitivni u igri.

Rad na mentalnom planu

-Bez obzira što je u prošloj utakmici bilo mnogo lošije od ovog danas, dobili smo neke igrače na koje možemo da računamo u martu – uvjeren je Milošević.

Što se tiče pripreme za martovske utakmice baraža, kazao je kako se u periodu kada nema aktivnosti ne može puno naučiti, ali da se ima šta raditi.

-Jedina mogućnost je rad na psihološkom, mentalnom planu i razgovor o onome što bi trebalo da uradimo i način na koji treba da se pripremimo. To je jedini način koji, realno, možemo…Ja bih mogao da pričam o nekim stvarima koje bi bile virtualne, ali to je jedina realnost. O tome sam jučer pričao malo opširnije šta je to šta ćemo raditi – naglasio je Milošević.

Najavio je kako će u zimskoj pauzi obići sve igrače na koje će računati te im pokušati predočiti njihove uloge i očekivanja.

-Apsolutno sam ubijeđen da ćemo imati šanse u baražu. Ima detalja na kojim treba da radimo i na kojima treba da se radi, ali na osnovu ovoga što sam vidio siguran sam da ćemo imati priliku – uvjeren je Milošević.

U martu s više kvaliteta

Podvukao je kako je večeras bio “zadovoljniji odnosom, trkom i intenzitetom” koji su njegovi igrači pokazali te da je to bilo puno bolje nego u meču protiv Luksemburga, jer bi u suprotnom imali mnogo više problema protiv ekipe koja se već bila kvalifikovala na EP. Pristup i trka omogućili su im, dodao je, da “ulaze u više duela i da više duela osvoje”, ali da prije Slovačke postinu i gol.

-Svjesno izbjegavam da kažem ko je sve izostajao i zbog kojih razloga, da ne zvuči kao opravdanje. Ali, sigurno ćemo u martu imati i više kvaliteta, ali odnos, trka i intenzitet koji su bili danas jesu pravo mjerilo – kazao je Milošević.

Zadovoljan je i igrama debitanata u protekla dva meča, mada je kazao kako je Nermin Zolotić večeras igrao premalo za ozbiljniju ocjenu.

-Što se tiče Ivana Bašića, ja mislim da svi možemo biti zadovoljni što smo dobili još jednog igrača koji može biti nosioc igre narednih desetak godina. Što se tiče Nihada Mujakića, on ima neke limite, ali njegov je odnos takav da mu se nema šta prigovoriti i na njega ću računati – najavio je Milošević, koji je istakao kako se kroz protekle dvije utakmice vidjelo koji igrači imaju volju da se nadmeću.

Navijači imaju pravo skandirati

Naglasio je kako je Haris Hajradinović također igrač koji je u protekla dva meča ispunio očekivanja te se nametnuo za utakmice baraža.

Smatra kako je u situaciji kada je Renato Gojković dobio drugi žuti odnosno crveni karton, bio faul za njegov tim pa je žustro reagirao prema sudijama, jer je “Gojković bio metar bliži lopti od protivničkog igrača”.

Bilo je, podvukao je, mnogo pogrešnih odluka u prethodne tri utakmice, ali se ne želi na to posebno osvrtati. Što se tiče skandiranja navijača, koji su tražili i njegov odlazak, istakao je kako ne želi to komentarisati, jer smatra da navijači imaju pravo da skandiraju šta žele.