Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miske oprostio Kodri?

miske_kodro

“Prema posljednjim saznanjima, komisija je podijeljena između dva zvanična kandidata i trenera s kojima su obavljeni razgovori. U pat poziciji su, jer su nezvanično Bajević i Osim za Amara Osima, dok bi Misimović i Kajtaz na mjestu selektora BiH radije vidjeli Mehu Kodro”, objavila je danas Anadolu Agency (AA) pozivajući se na svoje izvore u NSBiH, a vezano za izbor selektora nogometne A reprezentacije BiH.

Shodno nastaloj situaciju, moguća su dva scenarija. Prvi je dogovor, tj. usaglašavanje stava komisije, što bi značilo da bi BiH u Zenici 16. novembra, po svemu sudeći, dobila novog selektora.

Ukoliko proslavljeni kvartet bh. fudbala, koji je već jednom probio rok za prijedlog predviđen za 1. novembar, ponovo ne uspije iznaći rješenje može se desiti da “vruć krompir” prebace u ruke članova IO N/FS BiH.”

Ukoliko se ove informacije tačne, iz svega bi se moglo zaključiti, a što nije novo kada je Nogometni savez BiH na čelu sa Elvedinom Begićem u pitanju, da Izvršni odbor želi sa sebe skinuti odgovornost, i prebaciti je na Osima, Kajtaza, Bajevića i Misimovića. Iako je samo Izvršni odbor NSBiH taj koji može imenovati i razriješiti selektora.

Zanimljivo, Izvršni odbor ne bi glasao o dva kandidata, ali zato može odbiti da izabere i eventualno jednoglasan prijedlog radne grupe.

Posebno je zanimljivo kako je, prema informaciji objavljenoj danas, raspoređena podrška članova radne grupe. To nas dovodi do zaključka da je Zvjezdan Misimović očito “halalio” Kodri, koji mu je za vrijeme svog kratkog mandata na klupi Zmajeva (vodio samo jednu utakmicu) ničim izazvan uzeo kapitensku traku i dao je tada Emiru Spahiću.

Misimović je nakon tog poteza bio odlučio i da završi reprezentativnu karijeru, ali nakon silnog pritiska javnosti palo je pomirenje i ipak je promijenio odluku.

Kodro je vrlo brzo dobio otkaz nakon što je odbio voditi reprezentaciju na utakmicu koju je Savez dogovorio s Iranom. Miske je, na sreću, ostao.

Jednim potezom dva Osima

Nema sumnje da je u cijeloj ujdurmi oko izbora novog selektora koju je bez ikakve svrhe režirao Elvedin Begić i njegovi saradnici, najveći teret gurnut na pleća legendarnog Ivice Osima.

S njegovim su sinom pregovori obavljeni i prije nego je formirana radna grupa, a onda je Begić odlučio Osima guruti u “rabotu” iz koje je teško izaći čist. Osim ima samo dvije mogućnosti, biti protiv svog sina ili biti za svog sina. Bilo koju da izabere, biće žestoko osuđivan. A, to Štraus sa Grbavice sigurno nije zaslužio.

Je li se ovim perfidnim potezom Begić želio riješiti prvo Amara, a vrlo vjerovatno u tom scenariju i Ivice, saznat ćemo vrlo brzo. Jer, u slučaju da Osim junior ne bude izabran, bila bi to sasvim jasna poruka legendarnom Osimu senioru.

Džeko za Kodru? Moguće, ali malo vjerovatno…

Zanimljivo je također i da je Misimović prije nekoliko dana bio u gostima kod Edina Džeke u Rimu, svog prijatelja i suigrača s kojima je nekada harao Bundesligom, ali i pravio čuda u dresu reprezentacije.

Jasno je da se Džeko kao kapiten i reprezentativac ne želi miješati u odluke Saveze, pogoto ne javno, ali isto tako treba imati na umu da je Džeko najbolje što je reprezentacija BiH ikada imala i što trenutno ima. I da je itekako “lijepo znati” ili “imati u vidu” šta misli kapiten i najbolji igrač reprezentacije. Nema tu ništa čudno. I Miske sigurno nije išao “onako” u Rim, samo da bi večerao.

Ne bi se smjeli kladiti da je na toj večeri Džeko, ako je pitan, digao palac za Kodru, a spustio za Osima mlađeg. Moguće, ali malo vjerovatno…

Kajtaz, Begić… i Spahić?!

Kada je izbor selektora u pitanju, ključnu ulogu će vjerovatno odigrati Elvedin Begić, njemu najodaniji član radne grupe Sejo Kajtaz i, nije isključeno, Emir Spahić, Begićev najodaniji, pa vjerovatno i najomiljeniji igrač. Popularni Spaha, pohodio je nedavno Sarajevo.

S obzirom na dugogodišnji prisan odnos s Begićem, ali i činjenicu da je upravo Kodrin brat Menaf posredovao u nekoliko Spahićevih transfera, jasno je za koga je Spahić, ako je pitan.

U slučaju da je Kodro već odabran, neće biti iznenađenje ako dio tog posla bude i bivši kapiten Spahić – kao član stručnog štaba, možda. Spahićev autorite je nesporan, kao i činjenica da bi takvim razvojem situacije Begić imao potpunu kontrolu nad dešavanjima u A timu. U svakom trenutku.