Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liga nacija

Mogući parovi baraža za EURO 2020: BiH protiv Švedske na domaćem terenu

dzeko-4

U polufinalu baraža za EURO 2020, ukoliko ne izbore plasman kroz kvalifikacije, na osnovu rezultata u UEFA Ligi nacija u martu 2020. godine u Skoplju će se sastati nacionalni timovi Makedonije i Kosova

U polufinalu baraža za EURO 2020, ukoliko ne izbori plasman kroz kvalifikacije, na osnovu rezultata u UEFA Ligi nacija fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala bi igrati na domaćem terenu protiv Švedske.

Drugi polufinalni bar iz UEFA Lige nacija ”B” trebali bi činiti Ukrajina-Danska, javlja Anadolu Agency (AA).

Srbija bi mogla biti gost Norveške

Parovi baraža (u slučaju da kvalifikacije naredne godine ne završe na prvom ili drugom mjestu u grupi) iz Lige nacija ”C” su Škotska-Finska i Norveška-Srbija.

U polufinalu play-offa za plasman na EP iz UEFA Lige nacija ”D” u Skoplju bi se trebao igrati visokorizični derbi Makedonija-Kosovo, dok će drugi par, po svemu sudeći, biti Gruzija-Bjelorusija.

Iako se pretpostavlja da će skoro sve reprezentacije koje su u ovoj sezoni učestvovale u elitnoj UEFA Ligi nacija ”A” kroz kvalifikacije naći mjesto na EP-u u baražu su barem formalno za sada učesnici final foura, koji će se igrati od 5. do 9. juna iduće godine u Portugalu (žrijeb parova 3. decembra u Dablinu).

Na osnovu ostvarenih rezultata u Ligi nacija ”A” formalni parovi baraža za EP za sada su Švicarska-Engleska i Portugal-Holandija.

Kroz kvalifikacije nastup na Evropskom prvenstvu 2020. godine izborit će 20 reprezentacija. Preostala četiri učesnika dobit će se kroz utakmice baraža, po jedan iz UEFA Lige nacija ”A”, ”B”, ”C” i ”D”.

Nakon polufinalnih utakmica baraža u kojima su domaćini timovi sa boljim rezultatima u Ligi nacija, domaćin finalnog meča play-offa po tzv. divizijama bit će određen žrijebom.

Utakmice baraža za naredni EURO igrat će u martu 2020. godine, polufinalne od 26. do 28., odnosno finalne od 29. do 31.

Prepuštanje mjesta u baražu

Reprezentacija koja izbori plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije, mjesto u baražu prepustit će narednoj najboljoj selekciji na osnovu rezultata u Ligi nacija. Npr. ako od 12 reprezentacija iz Lige ”A” ostanu samo dvije koje se nisu plasirale, onda će preostala dva mjesta popuniti reprezentacije iz Lige ”B”. Isto važi i za ostale rangove takmičenja.