Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH - Luksemburg

Na Bilino polje zabranjeno unositi na stadion oštre predmete, pirotehniku, alkohol

navijači bosne i hercegovine
FTO: A. Durgut/Pixsell

Službenici policije će protiv svih osoba koje ne budu postupale u skladu s izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje

U pripremama za obezbjeđenje kvalifikacijske utakmice za plasman na “Euro 2024.” Bosna i Hercegovina – Luksemburg, najavljene za sutra u Zenici na stadionu Bilino polje, policijski komesar je formirao Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti policijskih službenika prilikom poduzimanja mjera operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona.

Zabranjeno je unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) te alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion će biti izvršen pregled svih osoba radi sprečavanja unošenja nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak.

– Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu s naredbama izdatim od strane policijskih službenika, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, odmah o tome informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu – citat je iz saopćenja.

Uprava policije kantonalnog MUP-a poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju ovog značajnog sportskog događaja radi bezbjednih uslova i sprečavanja bilo kakvog ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

U fazi priprema, održavaju se sastanci Štaba formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti. Prati se realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosiocima iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno, pored mjera fizičkog obezbjeđenja, predviđene su i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih osoba koje ne budu postupale u skladu s izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kad je riječ o nedozvoljenim predmetima i protivpravnim ponašanjem, MUP podsjeća navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, kao i sankcije za počinioce utvrđenih prekršaja.