Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pripreme

Nadamo se da je naš kapiten sinoćnju finalnu utakmicu ranije napustio zbog grča

FOTO: Fena

Nakon što se u petak pripremama priključio i prvi golman bh. tima Ibrahim Šehić, očekuje se dolazak i kapitena Edina Džeke, koji je sinoć sa svojim Interom u Istanbulu igrao finale Lige prvaka protiv Manchester Citya

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine već peti dan priprema se u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za kvalifikacijske mečeve za Evropsko prvenstvo 2024. godine, 17. juna protiv Portugala u Lisabonu te 20. juna u Zenici protiv Luksemburga.

Nakon što se u petak pripremama priključio i prvi golman bh. tima Ibrahim Šehić, očekuje se dolazak i kapitena Edina Džeke, koji je sinoć sa svojim Interom u Istanbulu igrao finale Lige prvaka protiv Manchester Citya, u kojem je engleski premijerligaš slavio s 1:0. Džeko bi se, kako je na današnjoj pres-konferenciji najavio trener Elvir Rahimić, trebao priključiti već sutra.

-Tako da ćemo sutra biti kompletni. Sve protiče u najboljem redu. Nema nikakvih problema. Počeli smo pripreme za ove dvije teške utakmice, koje nas očekuju. Tako da, za sada, sve je uredu – kazao je Rahimić.

On je podvukao kako se nada da je naš kapiten sinoćnju finalnu utakmicu ranije napustio zbog grča, a ne zbog povrede te da će i on biti spreman za duel u Portugalu. Naši će reprezentativci, najavio je, u petak otputovati za Lisabon. Naglasio je kako su se ovog puta okupili ranije, kako bi podigli formu svih igrača, pogotovo onih koji su nešto ranije okončali svoje nastupe u ligama u kojima igraju. Niko se, dodao je, ne žali na neku povredu koja bi kvarila atmosferu u timu.

Rezervni golman Nikola Vasilj imao je iza sebe dobru sezonu u njemačkom drugoligašu Sent Pauliju, s kojim je bio nadomak plasmana u elitnu rang njemačkog nogometa.

-Lično se osjećam vrlo dobro, odlično. Kao što ste rekli, imali smo vrlo dobru, ako ne i odličinu sezonu – kazao je Vasilj, koji je najavio da od dvije utakmice koje očekuju reprezentaciju u junu očekuje “da pokušaju uzeti i napraviti što više mogu”.

-Lično bih bio zadovoljan pobjedom protiv Luksemburga i neriješeno ili, eventualno, pobjeda protiv Portugala. Atmosfera je, kao i uvijek odlična. I novi su se igrači odlično uklopili – kazao je.

Umjesto povrijeđenih Radeta Krunića (Milano) i Ermedina Demirovića (Augsburg) sa rezervnog spiska pozvani su Said Hamulić (Toulouse) i Sanjin Prcić (Strasbourg), a danas se novinarima obratio i ofanzivac zagrebačkog Dinama Luka Menalo.

Naglasio je kako je propustio okupljanje u martu i utakmice protiv Islanda i Slovačke, a povreda ga je spriječila da bude uz tim u septembru prošle godine.

-Jako sam sretan što sam se vratio. Očekivanja su, kao i uvijek znamo kakva- imamo priliku otići na povijesni EURO. Ne možemo ići u Portugal i najavljivati da ćemo mi, tamo, napraviti ne znam šta, ali sigurno možemo obećati da idemo igrati, da se idemo boriti i pokušati napraviti najbolje šta možemo. Sada, hoće li to biti dovoljno, sve je na nama – kazao je Menalo.

Jako je teško, dodao je, kazati da “ćemo se nadmetati sa Portugalom u posjedu”, ali smatra kako nije nemoguće ostvariti uspjeh.

Na selektoru Faruku Hadžibegiću, kazao je, bit će odluka da li će igrati, ali dodaje kako bi on sigurno želio nastupiti.

Spisak igrača koji će konkurisati za mečeve s Portugalom i Luksemburgom: Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca);

Odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Siniša Saničanin (Partizan), Adrian Leon Barišić (Osijek), Sead Kolašinac (Marseille), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz);

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Gojko Cimirot (Standard Liege), Dal Varešanović (FK Sarajevo), Benjamin Tahirović (AS Roma), Miroslav Stevanović (Servette);

Napad: Edin Džeko (Inter), Smail Prevljak (Eupen), Kenan Kodro (Fehervar), Nemanja Bilbija (Zrinjski) i Luka Menalo (Dinamo Zagreb).