Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nogometašice BiH stigle u Zenicu: Počele pripreme za Vels i Kazahstan

20180602_2_30695741_34300736_Web
Ženska nogometna A reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, gdje su započele pripreme za kvalifikacione utakmice u okviru Grupe 1 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine protiv selekcije Velsa 7. i Kazahstana 12. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektorica Samira Hurem pozvala je 20 igračica na okupljanje. Na okupljanje selekcije pozvane su i igračice iz mlađih selekcija za koje se Hurem nada da će biti osvježenje u igri.

“Danas smo počeli sa pripremama, ovo nam je prvi trening i planirano je da dođu sve igračice, no zbog obaveza neke još imaju utakmice, poput Milene NIkolić i Lidije Kuliš, a zbog svih okolnosti ja sam im izašla ususret jer nam je bitno da igraju. Melisa Hasanbegović nam se također neće moći ovdje pridružiti, doći će u Vels. Imamo nekih problema i s povredama. Pozvala sam i mlade igračice koje su imale nastupe za U19 i U17 selekcije, jer moramo razmišljati o budućnosti i očekujem da će nam biti svježina za igru i nadam se da ćemo osvojiti svih šest bodova. U ovakvoj situaciji bez nekih bitnih igračica je teško, ali nećemo vršiti pritisak na mlade igračice nego im pružiti šansu i pokazati da očekujemo da u budućnosti budu nosioci igre”, rekla je Hurem.

Selekcija Bosne i Hercegovine u Zenici je odigrala i susrete protiv Rusije te Engleske, u kojima su zabilježile poraze. Selektorica Hurem prokomentarisala je i posljednje rezultate i rekla kako je to odraz stanja ženskog nogometa u BiH.

“Ne bih rekla da su to problemi, nego je to stanje ženskog fudbala u BiH. Imamo ligu koja ne donosi nikakav kvalitet igračica iz drugih klubova, iako je Nogometni savez učinio sve da se to podigne na jedan veći nivo, ali zavisimo od toga šta i kako se radi u klubovima. Nažalost, igračice iz Sarajeva ne mogu 10 godina držati taj tempo, dolazi do potrošenosti. Imamo dosta igračica iz inostranstva i sada nam je fokus tu, vidjet ćemo da li je to dovoljno da zadržimo ono što smo do sada pokazali i napredujemo dalje. Rusija i Engleska su pokazale da ne možemo izdržati taj tempo. Radimo na tome da napravimo snažan tim, ali je to proces koji ovisi od mnogo faktora”, rekla je Hurem.

Nogometašice BiH u Vels putuju petog juna, gdje ih dan kasnije očekuje posljednji trening pred susret koji se igra 7. juna.

“S Velsom smo igrale, i tada smo bile kvalitetnija, ekipa ali su bili disciplinovaniji. U fazi smo gdje treba doći do promjena i svjesni smo s kim igramo i mislim da će to biti mnogo bolje. Imamo kvalitet, ali da li će to biti dovoljno da se suprotstavimo ekipi koja je 16. na listi, dok smo mi 26. i to ne smijemo potcijeniti. Kazahstan je iza nas na listi, igramo kući i moramo biti jako dobri. Mi smo favoritkinje i treba da se dobro pripremimo”, zaključila je Hurem te dodala:

“Plasman je u ovom momentu nemoguć, postoji neki strateški plan, jer mnogo dobro radimo, ali Premijer liga kada bude kvalitetnija, tada će biti bolje. Tada možemo razmišljati o većim rezultatima, jer nogometašice Velsa igraju u engleskoj ligi, a to se ne može porediti s onim šta mi igramo”, zaključila je Hurem.

Alisa Spahić, nogometašica SFK 2000 Sarajevo rekla je kako nogometašice poziv u reprezentaciju i okupljanje smatraju dodatnom motivacijom za rezultate.

“Svima nam je drago kada se okupimo, jer volimo igrati za reprezentaciju i to nam je dodatna motivacija. Kraj je prvenstva, ove utakmice su nam u pauzi, ali dat ćemo posljednje atome snage da te utakmice odradimo kako treba. Očekujemo neke djevojke koje igraju vani, radit ćemo na tome da atmosfera bude što kvalitetnija i bolja. Mi ćemo raditi na tome da osvojimo šest bodova u ove dvije utakmice, s Velsom ovdje smo imale veliku priliku da odigramo barem neriješeno iako smo bili i dosta bolji, ispalo je tako kako jeste i izgubile smo, ali nadamo se da možemo vratiti izgubljene bodove. Nakon toga ćemo razmišljati o utakmici sa Kazahstanom koji je i nešto slabijeg kvaliteta od nas”, rekla je Spahić.

Spahić je naglasila kako u ovom ciklusu kvalifikacija reprezentacija više nema šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, ali da se radi na stvaranju jakog tima za buduće cikluse.

“Nemamo više šansi za plasman, ali odavno radimo na tome da se uigravamo, podmladio nam se tim, i cilj je da mlađe djevojke uz nas nekoliko iskusnijih i starijih povežemo i u narednim kvalifikacijama napravimo dobar rezultat. Nadam se da će biti tako, jer stvarno imamo kvalitet, ali treba nam i sreće. Imali smo ove godine jaku grupu i nadam se da će se u budućnosti posložiti sve kockice uz naš kvalitet i sreću i da ćemo jednog dana igrati na evropskom ili svjetskom prvenstvu”, rekla je Spahić.

Nogometašice Bosne i Hercegovine nalaze se na četvrtoj poziciji u Grupi 1, iza Engleske, Velsa i Rusije, dok je na posljednjem mjestu, iza bh. selekcije, Kazahstan.