Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O čemu će danas raspravljati IO NSBiH? Šimunoviću, Slobodi, tenderu, Bilinom polju?

bazdarevic_nove5

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH danas će se sastati u Sarajevu.

Ako je suditi po onome što su iz vrha Saveza pustili u medije prethodnih dana, Izvršni odbor će Mehmedu Baždareviću dati podršku da nastavi voditi reprezentaciju i u preostala dva meča kvalifikacija, protiv Belgije i Estonije.

Iako je reprezentacija BiH u prilično teškom položaju pred finiš kvalifikacija za SP u Rusiji, a Baždarević u svom mandatu više puta pokazao da ne može dobiti iole ozbiljniju reprezentaciju, članovi Izvršnog odbora će se baviti preslagivanjem u sudačkoj organizaciji.

Najavljeno je da će biti zamjenjena dva člana Komiteta za suđenje i sudije, a radi se o Berislavu Markotiću i Anti Sučiću. Njih dvojicu bi trebali zamijeniti Marinko Jelić iz Širokog Brijega i Zoran Rebac iz Mostara.

Iako bh. fudbal tone iz dana, a reprezentacija sve više liči na putujući cirkus, članovi Izvršnog odbora danas će, možda, malo “naružiti” Baždarevića, a onda se okrenuti onome što je njima očito najbitnije, a to je sudačka organizacija. Njima je sve ostalo nebitno, iako je problema na pretek.

A, evo nekoliko tema o kojima bi Izvršni odbor NSBiH trebao raspravljati, ali to sigurno neće učiniti.

– Ko plaća rekonstrukciju stadiona Grbavica kako bi se na njemu mogla igrati utakmica protiv Belgije? Savez ili UEFA? Podsjećamo, Elvedin Begić je tvrdio, pravdajući svoj izlet u Skoplje na UEFA Superkup o trošku Saveza (iako je tada, a i danas bez ovlasti predsjednika jer ih je predao Sofreniću) kako je u Skoplju imao niz sastanak sa čelnicima UEFA koji su mu tada obećali da će UEFA finansirati rekonstrukciju Grbavice nakon što je ta ista UEFA suspendovala Bilino polje.

(Vjerovatno bi to bio prvi slučaj u historiji da UEFA suspenduje jedan stadion, a da se onda o njenom trošku osposobi drugi).

– Je li uopšte iko u Savezu odgovarao za suspenziju Bilinog polja? Jer, do suspenzije Bilinog polja došlo je na vrlo sumnjiv način. Je li članovima Izvršnog odbora prezentirano detaljno pojašnjenje iz FIFA ili UEFA-e zašto je suspendovano Bilino polje? Javnosti je poturena samo informacija da je to urađeno zbog nereda, a mnogi i danas misle da je glavni krivac nesretni Gilli. Nije, piše tamo tačno u detalje šta je razlog suspenzije. Ako već ova tema ne zanima preostalih 14 članova Izvršnog odbora, trebala bi zanimati Zeničanina u Izvršnom odboru Muhmeda Begagića. Ili je i njemu svejedno što je reprezentacija otišla iz Zenice?

– Kada smo rekonstrukcije Grbavice, ako to plaća Savez, a po svemu sudeći plaća, čijim param? Da li možda parama FK Sloboda koje je Savez uzeo na čuvanje? Iako u državi ne postoji ni jedno udruženje ili nevladina organizacija koja po zakonu smije uzeti nekome pare da ih ona čuva do završenja sudskog postupka, to je uradio NSBiH. Od Slobode je traženo da Savezu uplati 100-tinjak hljada KM, valjda “na čuvanje”, ako žele licencu za Premijer ligu. Je li Izvršni odbor to naredio? Ako ne zanima baš svih 15 članova IO NSBiH ova bi tema trebala zanimati Nurdu Peštalića, komšiju Tuzlaka i čovjek koji bi u NSBiH trebao štiti interese fudbala u TK pa tako i Slobode. Jesu li pare uzete od Slobode zapravo beskamatni kredit?

– Zanima li članove Izvršnog odbora kako Savez i u njihovo ime komunicira sa Slobodom kada je pravosnažna presuda od preko 200.000 hiljada KM (plus kamate) u pitanju? I zašto Sloboda neće ili ne smije da pošalje presudu na izvršenje? I, šta čeka Slobodu za 100. rođendan ako se usudi zatražiti svoje novce?

– Članove Izvršnog odbora sigurno ne zanima ni rad Discipliske komisije na čijem čelu je Nermin Kljajić. Kao ni to kako je Kljajić došao na čelo te komisije, kojim zaslugama, a da ga uopšte nije predložio njegov kantonalni Savez? Po kojem principu Kljajićeva komisija “dere” kazne premijerligaškim klubovima iz kola u kolo?

– Kako je moguće da u Savezu nema niko ko zna napisati i sprovesti konkurs za desetak radnih mjesta? Šta se krije iza stalnog obaranja konkursa?

– Šta se dešava sa tenderom za adaptaciju zgrade koju je Savez kupio? Zašto je i on oboren? Kakvo je “objašnjene” stiglo do menadžmenta firme koja je pobijedila na tom tenderu, i zašto se u tom objašnjenu spominjalo ime jednog funkcionera Saveza i “opasna mafija”? Koja firma će na kraju dobiti tender? I zašto?

– Kada će već pričati s Baždarevićem, hoće li pitati je li Jozo Šimunović odbio debitovati za BiH na Gibraltaru u finišu utakmice? I ako jeste, zašto? Zašto se Meša predomislio kada je nedavno krenuo gledati Šimunovića, a završio na utakmici Prcićevog Rennesa i Marseillea.

O svim spomenutim temama za koje članovi Izvršnog odbora NS BiH vjerovatno nemaju interes pisat ćemo u narednim danima…

Za koga njih šestorica navijaju, Grčku ili BiH?