Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O'Dea: Irska može izdržati pritisak protiv BiH

Darren-O-Dea-Republic-of-Ireland-Euro-2012-Sq_2772335

Darren O'Dea, bivši rerezentativac Republike Irske, rekao je da će se njegovi saigrači iz državnog tima znati nositi sa pritiskom koji nose utakmice baraža za EURO 2016 u Francuskoj protiv BiH.

[yuzo_related]

Iako mu je tek 28 godina O'Dea se odlučio u maju ove godine prihvatiti ponudu indijskog kluba Mumbai City koji s klupe vodi nekada sjajni francuski fudbaler Nicolas Anelka.

Iskusni defanzivac je prije tri godine u državnom dresu imao priliku igrati u prijateljskoj utakmici u Dablinu protiv BiH koju je Irska dobila sa 1:0.

“Sve je u njihovim rukama, više su nego dobri. Imaju kvalitet da prođu BiH. Mislim da naši igrači vole pritisak kakav ih čeka u baražu i da će se znati nositi s njim. Uvjeren sam da ćemo se narednog mjeseca kvalifikovati i radovati se još jednom jakom turniru”, rekao je O'Dea za irske medije i nastavio:

“Relativno sam zadovoljan žrijebom parova baraža. Priželjkivao sam Mađarsku, ali smo izbjegli Ukrajinu i to je jako važno. Imam iskustvo igranja u tamošnjoj ligi i dobro znam koliko je dobra ukrajinska reprezentacija. Kada se sve uzme u obzir može se reći da smo imali dobar žrijeb.”

Irci u prvoj utakmici 13. novembra u Zenici neće moći račuanati na suspendovanog kapitena Johna O'Shea i Jona Watersa, a vjerovatno ni na povrijeđenog Shanea Longa.

Uz to njihova odbrana će se morati nositi sa Edinom Džekom, bivšim napadačem Manchester Citya, a danas Rome. O'Dea je evocirao svoje uspomene na ogled sa njim u maju 2012. godine.

“Igranje protiv vrhunskog napadača kakav je Džeko za mene je bilo vrhunsko iskustvo. Za nas je to bio pripremni ogled za EURO 2012, za njih samo ljetna prijateljska utakmica. U tom susretu nije bilo ni približnog intenziteta niti važnosti kakve će biti za mjesec dana”, zaključio je O'Dea.

BiH i Republika Irska svoje prvi ogled baraža za EP u Francuskoj igraće 13. novembra na zeničkom Bilinom polju. Revanš je na programu tri dana kasnije u Dablinu na stadionu Aviva.