Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okuka hoće na klupu Zmajeva, ali Kajtaz i Misimović nešto su mu prešutjeli

okuka

Mogu odvesti Zmajeve na veliko takmičenje, odnosno prvo veliko naredno takmičenje Euro, poručio je fudbalski trener Dragan Okuka, čije se ime uz Amara Osima, Roberta Prosinečkog, Fatiha Terima i Sven Gorana Erikssona pojavilo na listi “najozbiljnijih” kandidata za selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Nekadašnji igrač mostarskog Veleža već je obavio razgovore s dva člana Radne grupe Nogometnog saveza BiH, u kojoj su njegovi bivši saigrači Sead Kajtaz i Dušan Bajević, te Zvjezdan Misimović i Ivica Osim. Okuka je u izjavi za Nezavisne kazao kako “posebnih uslova nema”, osim profesionalnog pristupa cijeloj priči i potpunoj eliminaciji bilo kakve političke pozadine.

“Na sastanku sa Seadom Kajtazom, koji je igrao sa mnom, i Zvjezdanom Misimovićem, kojeg poznajem dok je još igrao u Kini gdje sam jedno vrijeme bio trener, razgovarali smo uopšteno. Rekao sam im da prihvatam kandidaturu, oni su me upoznali o nekim kriterijima koje ispunjavam, ali bez bilo kakvog prejudiciranja”, rekao je Okuka za “Nezavisne” i dodao:

“Nemam posebne uslove. Rođen sam u BiH, dobro poznajem dešavanja u BiH, često sam u Mostaru, Nevesinju, kod rodbine i prijatelja. Znam kako stvari funkcionišu, poznajem mentalitet i mislim da bih se mogao uklopiti. Međutim, ukoliko se na bilo koji način u cijelu priču počne miješati politika, u smislu došao je red na ovog ili onog da bude tu i tu, odmah dižem ruke od svega. To zaista ne želim. Možemo samo pričati iz stručnog i sportskog ugla”.

Ako je suditi prema ovoj njegovoj izjavi, Okuku očito Kajtaz i Misimović nisu upoznali s činjenicom da u Izvršnom odboru NSBiH sjede i aktivni političari (HDZ, SBB, A-SDA) i da su upravo političari ti koji će reći konačan sud je li on najbolje rješenje za selektora ili ne.

Okuka je kazao i da se nije pričalo o novcu, te da mu novac nije motiv.

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH na kojoj će biti razgovarano i o imenovanju novog selektora biće održana u petak u Zenici. Prema informacija iz izvora bliskih NSBiH najavljena sjednica biće samo još jedno mlaćenje “prazne slame”, bez bilo kakve konkretne odluke. Prema istim izvorima, Zmajevi će sutra dobiti selektora samo ukoliko Elvedin Begić, prvi čovjek NSBiH uspije iz utrke eliminisati Amara Osima najtrofejnijeg trenera od svih spomenutih kandidata.