Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacija protjerivanja Begovića iz reprezentacije u završnoj fazi?!

begovic

Nakon Senada Lulića, Harisa Medunjanina, Vedada Ibiševića, čini se došlo je vrijeme da se Robert Prosinečki riješi i Asmira Begovića.

Špekulacije o Begovićevom protjerivanju iz reprezentacije BiH, počele su odmah nakon što je Prosinečki imenovan za selektora BiH, a potom i otkrivena imena njegovog stručnog štaba, u koji je imenovan i Kenan Hasagić, koji je svojevremeno svoje mjesto u reprezentaciji prepustio upravo Begoviću. Posebno su se te glasine pojačale nakon prijateljske u Bugarskoj.

Golmana koji je brani u vjerovatno najjačoj ligi na planeti i koji je uz to standardan, Prosinečki je izostavio sa spiska igrača za Ligu nacija, odnosno za susrete sa Sjevernom Irskom i Austrijom.

“Nisam ga pozvao zbog dva razloga. Prvi je kada smo imali putovanje u Bugarsku rekao je da ima problema. Rekli smo da je to uredu. Poslije toga smo imali putovanje u Južnu Koreju, gdje je opet imao problema i nije došao. Tako da sam odlučio izostaviti ga. Ne volim igrače koji biraju utakmice. Sigurno nije lagana situacija, standardan je u svom klubu. Ipak, mora se poštovati reprezentacija. Svi su išli u Južnu Koreju, čak su neki išli i povrijeđeni”, rekao je Prosinečki te dodao:

“Razgovarao sam s Begovićem i opet ću. Ništa nisam htio govoriti prije čitanja spiska. Saopćit ću mu da u budućnosti računam na njega. Treba nam red, a ne da se dolazi kad se hoće. Kroz ove četiri utakmice smo pokazali kvalitet, Asmir se mora zabrinuti da li će biti prvi golman. Naši ostali golmani evidentno imaju kvalitet”.

Kako je i kada razgovarao s Begovićem, zna samo Prosinečki. Ako je “razgovarao” kao sa Medunjaninom i Lulićem, po svemu sudeći ostali smo bez Begovića. Za čiji račun i čiju ljubav, zna Prosinečki i vjerovatno njegov stručni štab. I naravno, čelni ljudi Nogometnog saveza BiH. Sada se, po nekoj uhodanoj matrici, samo čeka da Begoviću i definitivno “pukne film” i da sam kaže zbogom reprezentaciji. I svi zadovoljni.

Izostavljanje Begovića jasna je naznaka da u mandatu Prosinečkog mjerilo poziva u reprezentaciju nije i neće biti kvalitet i kontinuitet na travnjaku. Na spisku koji je danas objavio, ponovo se našlo nekoliko imena koji su “godinama na probi u reprezentaciji” i koji čini se do kraja karijere imaju osigurane “termine za dokazivanje”.

BiH će nastupiti u Grupi tri Lige B u Ligi nacija, a protivnici će biti reprezentacije Sjeverne Irske i Austrije. Prvu utakmicu Zmajevi igraju kao gosti u Belfastu protiv Sjeverne Irske 8. septembra, a susret počinje u 14:00 sati, dok će tri dana kasnije, 11. septembra, na Bilinom Polju u Zenici dočekati Austriju. Ta utakmica će početi u 20:45 sati.

Inače, na spisak je Prosinečki uvrstio 23 igrača, a to su: Vedran Kjosevski (FK Željezničar), Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor), Darko Todorović (Salzburg), Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Čivić (Sparta), Bojan Nastić (Genk), Muhamed Bešić (Everton), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Suwon), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konyaspor) i Riad Bajić (Basaksehir).