Reprezentacija

jaka konkurencija

Ovo je 12 reprezentacija koje trenutno idu u baraž za SP

10/10/2021

Plasman u Paly off značit će sve samo ne lagan posao na putu ka Kataru. Naprotiv, tamo će biti izuzetno jaki protivnici

Nogometna reprezentacija BiH pobjedom u Kazahstanu od 2:0 došla je u situaciju da sama odlučuje o svojoj sudbini kada je plasman u baraž za odlazak na SP u Katar u pitanju.

Zamjevi su trenutno trećeplasirani u Grupi D sa šest bodova. Imamo dva boda manje i utakmicu manje od Ukrajinaca, s kojima ćemo igrati dva puta do kraja kvalifikacija. Osim Ukrajinaca, protivnik će nam biti i Finska, koja je trenutno na četvrtoj poziciji s bodom manje od BiH.

Finci do kraja, osim nas, igraju još sa Kazahstanom i Francuskom.

BiH ima prilično čistu situaciju, pobjedama u dvije domaće utakmice protiv Finaca i Ukrajinaca, sigurno idemo u Play off. Dva remija protiv Ukrajine i pobjeda protiv Finske također nas vodi u Play off.

No, plasman u Paly off značit će sve samo ne lagan posao na putu ka Kataru. Naprotiv, tamo će biti izuzetno jaki protivnici.

Paly off će igrati deset drugoplasiranih u kvalifikacijama i dva najbolje rangirana pobjednika grupa UEFA-ine Lige nacija.

Način popune play offa / foto: uefa.com / screenshot

U ovom trenutku to su Vels i Austrija, reprezentacije koje su u posljednjoj sezoni Lige nacija bili pobjednici svojih grupa u B Ligi nacija. Osim Austrije i Velsa, šansu da preko Lige nacija stignu do Play offa vreba još i Mađarska, dok su Česi trenutno drugoplasirani u Grupi E. Između te četiri reprezentacije najvjerovatnije ćemo dobiti ta dva putnika u baraž koji idu preko Lige nacija.

Dakle, osim Austrije i Velsa, u baražu su trenutno još i Portugal, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Rusija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Podsjećamo, Play off će se igrati na način da 12 reprezentacija bude podijeljeno u tri grupe. U grupama će se igrati polufinale i finale (po jedna utakmica). Pobjednici tri finala idu u Katar.

Komentari

Autor: E. Borovina / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.