kvalifikacije za sp

Petev pred Ukrajinu: Od igrača želim da pokažu želju i borbu za pobjedu

Ivaylo Petev – AA

Momci su svjesni da moramo biti pozitivni na kraju kvalifikacija i odigrati dobru utakmicu, rekao je Ibrahim Šehić, golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine čeka još utakmica protiv Ukrajine na zeničkom ”Bilinom polju”. I dok je to duel koji za bh. tim nema nikakvog rezultatskog značaja za goste je veoma važan, jer pobjedom, uz poraz Finske od Francuske u Helsinkiju, mogu do drugog mjesta u grupi “D“ i plasmana u baraž, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stoga će biti zanimljivo vidjeti na koji način će se demotivisani “zmajevi“ u Zenici suprotstaviti itekako motivisanom protivniku, koji uz to i neosporno ima kvalitet.

“Dvije stvari su bitne koje želim od igrača, a to je želja i borba za pobjedu. To su dvije ključne stvari. Moramo pokazati karakter koji smo pokazali u prethodnim utakmicama, osim protiv Finaca“, rekao je Ivaylo Petev, selektor BiH i dodao:

“Sigurno ne mogu sada reći ko će igrati, ali vjerovatno će dobiti priliku igrači koji su do sada malo igrali. Dakle, s obzirom da nemamo šanse za plasman vjerovatno će oni dobiti priliku.“

Petev je istakao da će nakon duela s Ukrajinom analizirati gdje su griješili, a šta dobro uradili.

“Najbitnije je da sutra odigramo dobro, odgovorno i da pokažemo želju i karakter, što je najbitnije i što je nedostajalo na prošloj utakmici“, naglasio je Petev.

Na pitanje da li razmišlja o tome da nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Mundijal napusti klupu BiH, Petev je samo kratko kazao da razmišlja samo o Ukrajini i ni o čemu drugom.

Golman bh. selekcije Ibrahim Šehić izrazio je nezadovoljstvo izdanjem protiv Finske, ali i izrazio nadu da će utakmica s Ukrajinom označiti početak novog pozitivnog ciklusa za BiH.

“Svi smo mnogo razočarani i tužni, nije lako pripremiti ekipu poslije poraza i ružnog scenarija koji nismo priželjkivali. Momci su svjesni da moramo biti pozitivni na kraju kvalifikacija i odigrati dobru utakmicu. Dati svoj maksimum da se barem malo odužimo svim navijačima i ljudima koji su vjerovali u nas. Nemamo kredit da budemo loši i taj dan, ne možemo dozvoliti da se igramo s renomeom reprezentacije. Igrači su toga svjesni, pogotovo mlađi, koji trebaju da budu kostur ekipe za naredne kvalifikacije. Oni moraju počet preuzimat veću odgovornost i da neki lider od njih izađe, koji će biti vođa na terenu i koji će preuzimati odgovornost kada bude najteže“, kazao je Šehić.

Dodao je fudbal timski sport i da su svi zajedno krivi za neuspjeh te da ne treba krivca tražiti u pojedincima.

“Ovo je timski sport i svi zajedno smo krivi za svaki poraz i svi zajedno slavimo svaku pobjedu. Nema pojedinaca koji su krivi, svi smo zajedno krivi. Naša psihološka priprema za utakmicu, koju svaki igrač sam za sebe treba da odradi, to ne može selektor da radi, niti ja da idem u svaku sobu i tjeram ih da igraju i da budu svjesni da sutra igramo najvažniju utakmicu za reprezentaciju“, rekao je Šehić i naglasio da je selektor svaku utakmicu taktički odlično pripremio:

“Nismo taj dan željeli pobjedu koliko su željeli Finci. I to je žalosno, da to može da se desi. Mi smo jednostavno mislili da je dovoljno da izađemo na teren i da imamo veći kvalitet od njih i da ćemo pobijediti. To se nikada neće ostvariti. Mi nismo toliko dobra reprezentacija, nismo nikada ni bili. Ako ne odradimo maksimu, sto posto, i ne uđemo u svaki duel sto posto mi nikoga ne možemo pobijediti. Nas je Armenija pobjeđivala, pobjeđivale su nas reprezentacije koje su deset puta gore od nas zbog tog našeg pristupa, tako da to moramo da promijenimo u budućnosti, naš mentalitet i naš odnos prema svakoj utakmici.“

Bh. fudbaleri susret protiv Ukrajine igraće 16. novembra s početkom u 20.45 sati na stadionu ”Bilino polje” u Zenici.

Lider grupe “D“ je Francuska sa 15 bodova, Finska ima 11, Ukrajina devet, Bosna i Hercegovina sedam, a Kazahstan tri (utakmica više).