Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH: Baždarević čeka presudu

begic-mesa
Begić i Baždarević: Izgubljena dva velika takmičenja

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine počela je danas u 12 sati. Glavna tema sjednice biće sudbina Mehmeda Baždarevića, selektora “A“ reprezentacije BiH, kojem je s okončanjem kvalifikacionog ciklusa za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018“ istekao ugovor sa savezom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sjednici prisustvuje i Baždarević, koji će tom prilikom bh. fudbalskoj vladi podnijeti izvještaj o radu u proteklom periodu.

Prema dosadašnjim stavovima članova Izvršnog odbora N/FS BiH, Baždarevićev izvještaj neće dobiti prolaznu ocjenu radi rezultatskog neuspjeha, odnosno neplasmana na Mundijal, što je u prethodnom ugovoru bilo navedeno kao cilj.

S obzirom da je reprezentacija BiH i u kvalifikacijama za EURO 2016 eliminisana u baražu od Republike Irske, pa se sa Baždarevićem nije plasirala na dva uzastopna velika takmičenje šanse da ostane selektor su mu minimalne.

Po svemu sudeći, članovi Izvršnog odbora na današnjem sastanku, kako je najavljivano proteklih dana, saopštit će mu da neće potpisati novi ugovor i krenut će u potragu za novim selektorom.

Prema nagovještajima trebala bi biti formirana i komisija koja će obaviti razgovore sa kandidatima za Baždarevićevog nasljednika.

Begićev “Cazinski klan” bez milosti FOTO / VIDEO

Na osnovu ranijeg prijedloga Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH komisiju bi trebali sačinjavati Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz, članovi Odbora za posredovanje, Zvjezdan Misimović, savjetnik IO za sportska pitanja, kao i jedan od članova IO.

Postoji mogućnost da komisija bude i u nešto drugačijem sastavu, o čemu će vjerovatno biti riječi na današnjoj sjednici, s obzirom da se može desiti da Ivica Osim zatraži izuzeće, jer jedan od trenutno tri kandidata za novog selektora je njegov sin Amar.

Prvi na listi želja vodećih ljudi N/FS BiH i dalje je Meho Kodro, nekadašnja zvijezda slavne Barcelone, danas uspješni trener švicarskog Servettea.

Protivkandidati u trci za selektorsku fotelju su mu Amar Osim, nekada trofejni trener sarajevskog Željezničara i uvaženi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, selektor Azerbejdžana.

Sjednici IO prisustvuje i Vinko Marinović, selektor mlade (U21) reprezentacije BiH, koji će također, podnijeti izvještaj o radu.