Počinje okupljanje bh. košarkaša: Nurkić i Teletović priključuju se kasnije

mulaomerovic3

Okupljanjem u Tuzli danas počinju pripreme muške seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Selektor Damir Mulaomerović danas očekuje dolazak većine pozvanih igrača dok će se NBA dvojac Nurkić i Teletović pripremama priključiti u augustu.

– Većina tima će doći na pripreme u ponedjeljak, a Nurkić i Teletović će se priključiti ekipi početkom augusta jer NBA tako diktira. Najvažniji dio priprema će se odvijati između 7. i 17. augusta kada ćemo igrati i nekoliko kontrolnih utakmica – rekao je Mulaomerović za Fenu.

Reprezentacija BiH u Tuzli će raditi do početka augusta kada je planirana prijateljska utakmica sa Slovenijom u Celju, a 7. augusta će nastaviti pripreme u Svetom Martinu na Muri, gdje će se ekipi pridružiti NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić. U Sloveniji će također odigrati turnir na kojem će nastupiti domaća selekcija, te Belgija i Portugal. Poslije Slovenije, reprezentacija BiH će nastupiti na turniru u Skoplju zajedno sa selekcijama Makedonije, Belgije i Crne Gore. Povratak u Tuzlu planiran je za 20. august i tu će reprezentacija boraviti do kraja kvalifikacijskog perioda.

Reprezentacija BiH će u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo igrati protiv Rusije i Švedske.

– Znamo čime će Rusi i Šveđani raspolagati. Bit će veoma teško, ali vjerujem da se svima možemo suprotstaviti ako nas zaobiđu povrede i ako podignemo atmosferu na odgovarajući nivo. Imat ćemo spoj iskustva i mladosti tako da sam uvjeren da ćemo imati snage da se nosimo s protivnicima. Rusi su favoriti, ali mi ćemo u dvije utakmice protiv njih tražiti svoju šansu da osvojimo prvo mjesto u grupi ili da eventualno budemo jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe koje će igrati Eurobasket – rekao je Mulaomerović.

Dodaje da bh. košarkaši nipošto ne smiju potcijeniti reprezentaciju Švedske koju s klupe vodi odlični strateg iz BiH Vedran Bosnić, jer je to selekcija koja je mnogo napredovala, a u svom sastavu ima nekoliko igrača koji nastupaju za velike španske timove.

Prvi meč kvalifikacija BiH će igrati 31. augusta u Rusiji, a 3. septembra dočekuje selekciju Švedske. Sedam dana kasnije ponovo će igrati domaći meč protiv Rusa, a gostujući susret u Švedskoj je zakazan za 14. septembar.