Počinju pripreme za Estoniju, određene cijene ulaznica

bazdarevic – trening

Seniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutrašnjim okupljanjem u Sarajevu započet će pripreme za kvalifikacije za nastup na svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

BiH će kvalifikacije početi 6. septembra utakmicom protiv selekcije Estonije na ”Bilionom polju” u Zenici, a selektor BiH Mehmed Baždarević ranije je upozorio da su Estonici kvalitetna selekcija koja igra brz i agresivan nogomet i može stvoriti probleme svakom protivniku.

– Estonija je kvalitetan tim i sigurno je da neće biti laka utakmica. Za nas je najvažnije da utakmicu odradimo profesionalno i odgovorno, te da naš prvi korak u kvalifikacijama bude čvrst i snažan. Morat ćemo biti spremni za veliku borbu – rekao je Baždarević.

On je za pripreme pozvao tri golmana i 23 igrača, među kojima se nalaze i četiri ”rezerve”, a nekoliko igrača je pod znakom upitnika zbog povreda. Tino Sven Sušić nije dobio poziv jer je propustio posljednjih pet prijateljskih mečeva reprezentacije, ali selektor će računati na njegove usluge u budućnosti.

– Ovo je najbolji izbor igrača za utakmicu protiv Estonije. Taj meč možda izgleda lagan, ali ne smijemo upasti u bilo kakvu zamku. Svi znamo koliko je bitno startati kvalifikacije pobjedom i dobrom igrom. Morat ćemo ih nadtrčati i biti izuzetno borbeni. Pritisak je prisutan, ali to je normalno i to je nešto što nas samo treba još više motivisati – objasnio je Baždarević.

Selektor BiH Mehmed Baždarević na pripreme je pozvao sljedeće igrače: Asmir Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (Qarabag), Jasmin Burić (Lech), Ervin Zukanović (Atalanta), Toni Šunjić (Stuttgart), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Edin Cocalić (Mechelen), Sead Kolašinac (Schalke), Emir Spahić (HSV), Mateo Sušić (Sheriff), Ognjen Vranješ (bez kluba), Senad Lulić (Lazio), Marin Aničić (Astana), Miralem Pjanić (Juventus), Gojko Cimirot (PAOK), Srđan Grahovac (Rapid), Mario Vrančić (Darmstadt), Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv), Edin Višća (Basaksehir), Danijel Milićević (Gent), Tomislav Tomić (Zrinjski), Haris Duljević (Sarajevo), Edin Džeko (Roma), Milan Đurić (Cesena), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb), Vedad Ibišević (Hertha).

Plan priprema

Utakmica prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” odigrati će se u Zenici 6. septembra protiv Estonije.

Selektor Mehmed Baždarević igrače će okupiti u hotelu ”Hercegovina” u sarajevskom predgrađu Ilidži do 13 sati. Prvi trening u prvoj fazi priprema popularno zvani ”zmajevi” imat će u Trening kampu FK Sarajevo u Butmiru, takođe sutra, sa početkom u 17 sati.

Bh. najbolji fudbaleri u kampu ”bordo” tima trenirat će do 31. avgusta. Od 1. septembra sele u Trening kamp Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) u Zenicu, gdje će obaviti drugi dio priprema za start kvalifikacija za naredni Mundijal i susret u kojem Edin Džeko i društvo kao imperativ imaju osvajanje tri boda.

Utakmica BiH – Estonija igrat će se 6. septembra na zeničkom stadionu ”Bilino polje” od 20.45 sati. Ulaznice za meč bit će putene u prodaju od sutra u 9 sati, po cijeli 40 KM za zapadnu tribinu, 30 za istočnu, te po 20 za južnu i sjevernu.

BiH će u kvalifikacijama nastupiti u grupi H zajedno sa selekcijama Belgije, Grčke, Kipra, Estonije i Gibraltara.