put do eura

Potvrdila UEFA: Zmajevi mogu do Evropskog prvenstva i preko Lige nacija

pjanic nfsbih

Tri od 24 putnika na UEFA EURO 2024 bit će određena kroz play-off Lige nacija 2022/23

Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) potvrdila je danas da će se na Evropsko prvenstvo 2024. godine plasirati tri reprezentacije kroz Ligu nacija.

Žrijeb kvalifikacija za EURO u Njemačkoj bit će održan 9. oktobra u Frankfurtu, a po dvije prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izborit će nastup na završni turnir, gdje će se pridružiti domaćinu Njemačkoj.

Preostala tri mjesta osigurana su za Ligu nacija, potvrđeno je iz UEFA-e. Otprilike, sistem će biti isti kao i u borbi za EURO 2020, kada su Zmajevi kroz Ligu nacija izborili baraž, ali su zaustavljeni već na prvoj prepreci protiv Sjeverne Irske.

Tri od 24 putnika na UEFA EURO 2024 bit će određena kroz play-off Lige nacija 2022/23.

Nominalno, pobjednici grupa u Ligama A, B i C (svaka liga ima po četiri grupe), njih 12, igrat će play-off (polufinala i finala – isto kao i u baražu za EURO 2020). Ako je neki od timova već izborio plasman kroz kvalifikacije, zamijenit će ih sljedeći najbolje rangirani tim u svojoj ligi.

Ako nema dovoljno nekvalifikovanih timova u istoj ligi, onda se filtrira u sljedeću ligu, završavajući u Ligi D.

Rusija neće učestvovati u Grupi 2 Lige B i automatski će biti četvrta u ovoj grupi – saopćila je UEFA.

Svakako, ova odluka UEFA-e je dodatni motiv Zmajevima da već sada osvajanjem prvog mjesta u našoj grupi osiguraju plasman u baraž, što bi sa psihološkog aspekta mnogo značilo i pred start kvalifikacija za EURO.

Inače, kvalifikacije će početi u martu 2023. godine i igrat će se do novembra iste godine (po dvije utakmice u martu, junu, septembru, oktobru i novembru).

Baraž (play-off) za EURO 2024 igrat će se u martu 2024. godine. Polufinalu su na rasporedu 21. marta, a finala 26. marta.