Begić može odahnuti, jedna istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza

begic

Za aktuelnog predsjednika Nogometnog saveza BiH Elvedina Dinu Begića, te bivšeg direktora JP Međunarodnog aerodroma Sarajevo, vežu se brojne afere i istrage. Ipak, nakon obustavljanja istrage u slučaju počinjenog finansijskog kriminala i zloupotrebe službenog položaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Begić nakratko može odahnuti.

– U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je postupajući tužilac Ermin Gačanović donio Naredbu o obustavi istrage protiv Elvedina Begića i Bakira Karahasanovića, budući da nije bilo dovoljno dokaza da su počinili krivično djelo.

Na ovu odluku FUP nije uložio pritužbu, te je predmet i arhiviran. Protiv Ivana Veličana predmet je u radu, kaže za Fokus.ba Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo odgovarajući na pitanje dokle je došla istraga u vezi počinjenog kriminala od 1,7 miliona maraka na Aerodromu Sarajevo.

Podsjećamo, službenici Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv Ivana Veličanina, Bakira Karahasanovića i Elvedina Begića iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su, u svojstvu odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, počinili krivična djela “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, “Sklapanje štetnog ugovora”, “Nesavjestan rad u službi” i “Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju” iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Policijski službenici ove Uprave su od novembra 2013. godine provodili mjere i radnje po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem prikupljanja dokaza iz oblasti finansijskog kriminala i zloupotrebe službenog položaja prilikom provođenja javnih nabavki i zapošljavanja u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Istragom su utvrđene nezakonitosti prilikom provođenja javne nabavke za izgradnju objekta za smještaj avio-cateringa i restorana društvene ishrane, zaključenja ugovora sa preduzećem – izvođačem radova u vrijednosti višoj od 2.500.000 KM sa PDV-om, a da pritom nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za njegovo građenje, te isplate avansa istom preduzeću u iznosu od preko 460.000 KM sa PDV-om, kao i nezakonitosti prilikom promjene namjene istog objekta u poslovno-administrativni objekat i izgradnje objekta čija je namjena promijenjena bez prethodno pribavljenog izmijenjenog odobrenja za građenje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Nadalje, istragom su utvrđene i nezakonitosti u postupanju odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a vezano za postupanje po Zaključku Vlade FBiH i otpisu dugovanja prema JP B&H Airlines u iznosu od 1.923.683,44 KM, s obzirom na to da odgovorni nisu zaštitili imovinu JP Međunarodni aerodrom Sarajevo od gubitaka aktiviranjem naplative mjenice JP B&H Airlines u iznosu 1.200.000 KM, čime su oštetili JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za navedeni iznos.

Istragom je takođe utvrđeno i nesavjesno postupanje odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo prilikom planiranja i otvaranja carinskog skladišta – bescarinske prodavnice CD Shop u Sarajevu, a kom prilikom je preduzeću prouzrokovana šteta u iznosu od najmanje 44.000 KM, kao i prilikom zaključivanja štetnog ugovora sa jednim preduzećem iz Sarajeva, što je za posljedicu imalo štetu i iznosu od najmanje 27.000 KM.

Utvrđeno je, kako se navodi, i da je zapošljavanje u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo u vremenskom periodu 2011.-2012. godina vršeno suprotno propisima koji regulišu navedenu oblast.

Na nezakonit način su zaposlene najmanje 33 osobe, po principu „neposredno poznati kandidat“ na preporuke direktora sektora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, čime su uskratili i ograničili pod jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenim osobama koje se vode na evidencijama nezaposlenih osoba nadležnih službi za zapošljavanje.

Ukupna šteta pričinjena JP Međunarodni aerodrom Sarajevo naprijed opisanim postupanjem odgovornih osoba iznosi najmanje 1.735.000 KM.

Tokom rada na ovom predmetu, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili saradnju sa Vladom FBiH, Uredom za reviziju institucija FBiH, Finansijskom policijom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim policijskim i javnim organima, saopćeno je tada iz Federalne uprave policije.

Elvedin Begić bi se u narednom periodu mogao suočiti i sa novim istragama u vezi finansijskog poslovanja NSBiH.