Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen Marinović: Nadam se da ćemo napraviti iskorak

marinovic mlada (1)

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je pripreme za novi ciklus kvalifikacija za evropsko prvenstvo.

Predvođena novim selektorom Vinkom Marinovićem, nova generacija igrača do 21 godine pokušat će napraviti iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije i izboriti plasman na EP-u.

Marinović, koji je prije nekoliko dana imenovan na poziciju selektora, ističe da se još upoznaje s ekipom, ali da vjeruje da ova generacija može napraviti dobar rezultat.

– Težnja i želja je da uradimo bolje nego što je bilo i nadam se da ćemo uspjeti kroz kvalifikacije biti bolji nego dosad – kazao je Marinović, koji je danas zvanično predstavljen.

Ranije je objavio spisak od 22 igrača, a u međuvremenu je došlo do jedne promjene. Demir Peco je zbog povrede morao odustati od nastupa a umjesto njega je pozvan Nikola Dujaković. Dolazak Ćazima Suljića se očekuje danas kada će ekipa biti kompletna.

U prvom meču reprezentacija BiH 28. marta u Zenici dočekuje autsajdera Lihtenštajn. Marinović priznaje da je BiH apsolutni favorit, ali navodi da igrači moraju maksimalno ozbiljno ući u taj meč.

– Istina je da su oni na papiru možda najlakši protivnik, ali to su i najteže utakmice u kojima ne dobijate mnogo, ali možete puno izgubiti. Moramo biti maksimalno ozbiljni u tom meču u kojem ne očekujem lagan zadatak. Od ostalih protivnika izdvojio bih Švicarsku i Portugal, ali moram vidjeti s kojim kadrom će oni ući u kvalifikacije i tek tada vidjeti gdje su naše šanse – zaključio je novi selektor bh. tima.

U ovoj ekipi i u novom kvalifikacijskom ciklusu nastupa nekoliko igrača iz prethodnih kvalifikacija, a Marinović vjeruje da će oni dati veliki doprinos svojim iskustvom.

Među njima su svakako Kerim Memija, Amir Hadžiahmetović i Goran Karačić, koji su se također danas obratili novinarima. Zajednički su ocijenili da bi reprezentacija u ovom ciklusu mogla napraviti bolji rezultat.

– Dobra je ekipa i većina nas se poznajemo. Imamo novog kvalitetnog selektora i nadam se da ćemo svi zajedno napredovati – kazao je Hadžiahmetović.

S njim se složio Karačić, koji ističe da odranije poznaje selektora za kojeg kaže da je vrhunski stručnjak koji BiH može odvesti na veliko takmičenje.

Memija je istakao dobru atmosferu u ekipi.

– Najvažnije je da prvu utakmicu odigramo dobro i pobjedom započnemo kvalifikacije.

Ekipa će se pripremati u Sarajevu do meča koji je na rasporedu 28. marta u Trening centru NSBiH u Zenici.

Osim Lihtenštajna i BiH u kvalifikacijskoj grupi za evropsko prvenstvo 2019. su još selekcije Portugala, Rumunije, Švicarske i Velsa. Pobjednici devet kvalifikacijskih grupa plasirat će se na EP zajedno s domaćinom Italijom, dok će četiri najbolje drugoplasirane ekipe igrati play-off za preostala dva mjesta.