Selektor nakon trijumfa

Prosinečki: Ako ovako budemo igrali možemo pobijediti i u Grčkoj

121019_prosinecki

BiH, napomenuo je Prosinečki, još uvijek ima šansi da se direktno plasira na Evropsko prvenstvo, ali moraju nastaviti pobjeđivati.

Selektor nogometaša Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki bio je zadovoljan večerašnjom igrom i rezultatom svog tima protiv Finske, koju su na zeničkom Bilinom polju porazili sa 4:1.

BiH je ovom pobjedom stigla na samo dva boda zaostataka iza drugoplasirane Finske, ali sada ima i bolji međusobni skor (4:1 i 0:2).

– Mislim da smo odigrali jednu jako dobru utakmicu. Trkački su bili izvanredni i naša je kvaliteta došla do izražaja. A, kada radiš, onda te i pomazi… Rezultat 4:1 je jako lijep – kazao je Prosinečki, koji je čestitao svojim igračima na dobroj igri i rezultatu.

BiH, napomenuo je Prosinečki, još uvijek ima šansi da se direktno plasira na Evropsko prvenstvo, ali moraju nastaviti pobjeđivati.

On je dodao kako već sutra nastavljaju pripreme za gostujući meč protiv Grčke, koji se u utorak, 15. oktobra igra u Atini.

Na novinarsko pitanje da li će se mijenajti taktika ili će ova ekipa igrati u istom sastavu i u Atini, Prosinečki je kazao da će to zavisiti od zdravstvenog biltena, u koji se tek treba uvjeriti.

– Ako ovako dobro budemo trčali, taktički dobro stajali…možemo pobijediti i u Grčkoj. BiH može biti opasna svakom, ali kada igra kao večeras – smatra Prosinečki, koji je napomenuo kako je večeras sve izgledalo lako, ali to nije bilo tako.

Finci su, podsjetio je, dobar ekipa i ne bi bili tu da nije tako, ali je dodao kako su u bh. taboru večeras pogodili sa svim. Novinari su potencirali dobru igru Zorana Kvržića, koji, podsjetio je Prosinečki, i u Rijeci igra jako dobro.

– Dečko igra jako dobro u oba smjera. Može i naprijed i u odbrani. Znali smo da on može igrati, da ima taj „vic“.

Ali, svi su odigrali fenomenalno. Ne bih nikoga odvajao. Izet (Hajrović) je došao, također je odigrao jako dobru utakmicu, dao je gol…- kazao je Prosinečki, koji je istakao kako je ključ pobjede bila dobra igra veznog reda.

– Vezni red je bio izvanredan. A, čim nama vezni red funkcionira, onda možemo igrati dobro – kazao je Prosinečki.

Nada se da će njegovi igrači energiju koju su večeras pokazali zadržati i za utakmicu protiv Grčke. Grci će, smatra Prosinečki, s novim igračima i novim selektorom tražiti uspjeh u meču protiv BiH.

– Svi će se htjeti dokazati, ali mi moramo biti na nivou, kao što smo bili danas – upozorio je Prosinečki.