Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Prosinečki: Ako se budemo svi bacali na glavu možemo dobiti Grčku

jajalo

Moje mišljenje i kada sam dolazio i sada je da ova reprezentacija mora igrati Evropsko prvenstvo

Robert Prosinečki, selektro nogometne reprezentacije BiH za mečeve protiv Finske i Grčke računa na 25 igrača. Prosinečki je na svoj spisak uvrstio i trojicu igrača koje je ranije izbjegavao, a koji su nekada nosili dres BiH, to su Armin Hodžić, Mato Jajalo i Izet Hajrović.

Na spisku nema Denija Miloševića i Darka Todorovića.

– Radili smo analize i zaključili da je to tih 25 igrača. Tu su nova imena, ali i igrači koji su ranije bili u reprezentaciji. To su Armin Hodžić, Mato Jajalo i Izet Hajrović. Jajalo igrao jako dobro. Imamo problem. Bešić ne igra. On je igrač sa iskustvom. Dobro igra u Udinama. Imamo problem i sa Duljevićem koji je povrijeđen i upitan, pa smo pozvali i Hajrovića. Todorović je otpao, ušao je Kvržić koji se uspješno oporavio od povrede. On je fudbaler koji igra dobro u kontinuitetu.

Na lijevom boku Prosinečki računa na Seada Kolašinca i Eldara Čivića.

– Čivić igra jako dobro. Bio je jedan od naših najboljih igrača ranije. On i Kolašinac pokrivaju lijevu stranu i to su igrači na koje danas računamo. Za ove momke koji su tu smo procijenili da su nam potrebni i to je najbolje što imamo u ovom trenutku, kazao je.

Selektor Prosinečki vjeruje da njegov autoritet u svlačionici “Zmajeva” nije poljuljan nakon perioda loših igara selekcije BiH i ostavke koju je podnio nakon poraza od Armenije, ali koju je potom povukao. Odogovorio je i na pitanje o ponudi iz Turske.

– Nisam imao nijednu ponudu iz Turske. Nikada nisam dobio zvaničnu ponudu i to nije istina. Pritisak je u ovoj profesiji normalan. Imamo ga svakog dana. Ako želimo nešto napraviti, moramo dobiti obje utakmice. Vjerujem da se ekipa nakon lošiji rezultata može vratiti. U ovom trenutku smatram da nema igrača u Premijer ligi koji može pomoći. U prethodnim utakmicama bilo je grešaka. Lako smo dopustili protivniku da nam kreira prilike. Nedostajalo je motivacije. Nismo trčali, nismo se bacali na glavu kao ranije. Nismo bili jedan za drugog. Kada svi trčimo onda je ovu ekipu teško dobiti.

Na pitanje hoće li odraditi ugovor do kraja jer nas čekaju teške dvije utakmice Prosinečki je rekao:

– Ne znam dokad imam ugovor, mislim do kraja kvalifikacija. Čini mi se do 12. mjeseca, ali ako budemo igrali baraž to je do marta naredne godine. Vidjet ćemo šta će biti. Moje mišljenje i kada sam dolazio i sada je da ova reprezentacija mora igrati Evropsko prvenstvo. Postoje dvije vrste trenera, onaj koji je dobio otkaz i onaj koji će dobiti otkaz. Ako vratimo igru kao prije, da se svi bacamo na glavu, onda možemo dobiti Grčku, nositi se sa Italijom… rekao je Prosinečki.

Na spisku koji je Prosinečki pročitao tokom konferencije za medije nalazi se ukupno 25 igrača, a to su:

– golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa)

– odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Al Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kielce) i Zoran Kvržić (Rijeka)

– vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Haris Duljević (Nimes Olympique) i Mato Jajalo (Udinese)

– napad: Edin Džeko (Roma), Riad Bajić (Konyaspor), Armin Hodžić (MOL Fehervar). Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) i Edin Višća (Bašakšehir).

Zmajevi 12. oktobra dočekuju Finsku na stadionu Bilino Polje u Zenici, a utakmica počinje u 18:00 sati. Tri dana kasnije, odnosno 15. oktobra, bit će gosti Grčkoj, a ta utakmica će biti odigrana u terminu od 20:45 sati.