Prosinečki: Na moju veliku žalost nisam imao prilike pričati s Osimom

-robert-prosinecki

Robert Prosinečki spremno čeka novi razgovor s članovima Komisije koju je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH nedavno imenovao s ciljem izbora novog selektora bh. reprezentacije.

Žuti je u razgovoru za Fokus.ba kazao je da je optimističan, ali i ne opterećen.

O bh. reprezentaciji govorio je biranim riječima, a kazao je i da bi mu bila čast postati bh. selektor.
Prisjetio se i saigrača iz BiH, kao i vremena u kojem je kao fudbaler Crvene zvezde dolazio igrati u Sarajevo, Mostar, Zenicu i Tuzlu.

– Ne bih ništa unaprijed, vidjet ćemo dok sjednemo i ponovo razgovaramo, kazao je na početku.

Upoznali smo ga da ga Ćiro Blažević hvali i “protežira” u bh. medijima, a upitali smo i je li s njim razgovarao o preuzimanju Zmajeva.

– Ne, nismo razgovarali, a svakako hvala Ćiri na hvalospjevima, rekao je skromno Prosinečki.

U bh. reprezentaciji lično poznaje samo jednog igrača.

– Sve ih poznajem kao nogometaše, a osobno sam imao priliku upoznati samo Ibrahima Šehića. Znamo se iz Azerbejdžana, dodao je, pa se osvrnuo na kvalitete naših igrača.

– Nije topla voda kad kažem da se izdvajaju Džeko i Pjanić. Oni su odlični nogometaši, koji igraju u velikim klubovima. Generalno, svi iz bh. selekcije igraju u dobrim klubovima, većinom i u kvalitetnim prvenstvima i smatram da BiH, bio ja selektor ili ne, ima kvalitet da ide na naredno Evropsko prvenstvo, jasan je Prosinečki.

Upitali smo i gdje je bilo nekad najteže u BiH, u vrijeme dok je igrao za Crvenu zvezdu.

– Na Grbavici je u ono vrijeme bilo teško. Svi pamtimo tu Željinu zlatnu generaciju. I Sarajevo je u to vrijeme imalo sjajne igrače. Imao sam priliku igrati s Musemićem u Zvezdi, a u reprezentaciji s mnogima. U ono vrijeme BiH je davala veliki broj reprezentativaca. U Italiji su bili Pape Sušić, Omerović, Šabanadžović, a dio te generaciji bio je i Meša Baždarević, prisjetio se hrvatski as.

Upitali smo na kraju i je li imao priliku u posljednje vrijeme razgovarati sa svojim nekadašnjim učiteljem, Ivicom Osimom.

– Nažalost ne. On je dio komisije koja pregovara, ali sam komunicirao sa Kajtazom i Misimovićem, rekao je na kraju.