Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor Zmajeva

Prosinečki nakon utakmice protiv Grka: Moram na operaciju

prosinecki

Nema razloga za dramu, sad me čeka jedan rutinski zahvat na koji moram otići, rekao je selektor BiH

BiH je protiv Grka vodila 2:0, imala je u džepu šest bodova nakon prva dva kola, a onda je Miralem Pjanić dobio crveni karton.

– Ne znam, svi mi kažu da to nije bilo za crveni, a to je bila situacija koja je Grke vratila u utakmicu. Šteta za Pjanketa, kakav je samo gol majstor zabio, bio je to briljantan slobodnjak, odigrao je maestralnu utakmicu do isključenja, kazao je Prosinečki, koji je u dvije domaće utakmice s BiH uzeo četiri boda na startu kvalifikacija.

– Nije loše, ali kad na ovakav način ispustite dva boda, onda moram biti nezadovoljan. Sa šest bih imao puno drugačije razmišljanje pred nastavak kvalifikacija, ali ja sam uvijek optimist, tako i sad, poručio je Žuti.

Kvalifikacije se nastavljaju u junu, a njegovu ekipu u tri dana čekaju dva teška gostovanja. Prvo kod Finske, a onda u Torinu kod lidera grupe Italije.

– Imat ću više vremena da s igračima pripremim te utakmice, kazao je Prosinečki, kojega čeka nova operacija.

– Već sam prije najavio da ću nakon Armenije i Grčke otići na još jednu operaciju. Trebao bih na operaciju za nekoliko dana, a moram odlučiti gdje će me operisati, u Zagrebu ili Sarajevu. Nema razloga za dramu, sad me čeka jedan rutinski zahvat na koji moram otići, dodao je selektor BiH, koji je imao zbog problema s tankim crijevom završio u bolnici u novembru prošle godine. Tada je u razmaku od nekoliko sedmica dvaput završio na operacijskom stolu.

– Sad je sa zdravljem sve u redu, baš se dobro osjećam. Ti problemi su iza mene, ali na ovaj zahvat moram otići, dodao je Žuti.

I u prošlosti je bivša zvijezda Kockastih imala problema sa zdravljem. Dok je bio s porodicom na Krku 2009. godine, pozlilo mu je, završio je u bolnici, a tada ga je mučila želučana bakterija, a dok je bio trener Crvene zvezde pao mu je imunitet. Ipak, ovo što se događalo prije nekoliko mjeseci bilo je najgore za Prosinečkog, ali kaže da su ti problemi sad iza njega.

BiH se na Bilinom polju borila za bodove s Grcima, a nekoliko sati uoči te utakmice je Diego Armando Maradona na Instagramu objavio igrače protiv kojih mu je bilo najteže igrati tokom karijere. Hristo Stoičkov, Van Basten, Mario Kempes, Hagi, Rummenigge, Laudrup, Platini, sve su to igrači koje je Maradona spomenuo, a među njima je svoje mjesto našao i Robert Prosinečki.

– Nisam znao za to. Hvala mu, to je baš velika čast. Da vas jedan takav velikan, jedan od najboljih igrača u historiji fudbala stavi na takvo mjesto, moram biti ponosan, lijepa je to stvar, komentarisao je Maradoninu objavu strateg Zmajeva.

Hrvatska je u kvalifikacije ušla s pobjedom i porazom. Zamalo je viceprvaka svijeta u Maksimiru s Azerbajdžanom šokirao Robertov prijatelj Nikola Jurčević.

– Nisam se čuo s njim posljednjih dana, obojica smo na klupama imali svojih obaveza, rekao je Prosinečki i osvrnuo se na dvije utakmice hrvatske reprezentacije.

– Jednostavno, nismo bili pravi. Znate kako to ide kod nas, kad se pobjeđuje, onda smo najbolji, a kad se gubi, onda smo najgori. I sad je očito slično razmišljanje. U Mađarskoj smo izgubili jer se vjerovatno mislilo kako će se lako doći do bodova. Iznenadila je Mađarska svojom agresivnošću, ali i kvalitetom. To je dokaz da se danas protiv svake reprezentacije mora igrati maksimalno ozbiljno. Naravno da su svi posebno napaljeni na drugu reprezentaciju na svijetu. Toga moramo biti svjesni. Ono što je bilo u Rusiji je bilo sjajno, ali ovo su nove utakmice i novi izazovi, završio je Prosinečki.