Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prosinečki optimista uoči Sjeverne Irske, objasnio koje su prednosti Zmajeva

reprezentacija bih – putovanje u irsku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je danas sa sarajevskog aerodroma za Belfast, gdje je 8. septembra očekuje prvi duel Lige nacija protiv Sjeverne Irske. Uoči polaska selektor Robert Prosinečki rekao je da su reprezentativci žele da naprave dobar rezultat u novom takmičenju Evropske fudbalsku federacije (UEFA) te da je ambijent u timu sjajan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ono što je dobro za stručni štab bh. tima jeste činjenica da su među putnicima bili Eldar Čivić i Bojan Nastić, odbrambeni fudbaleri koji su na okupljanje došli povrijeđeni, ali i Ognjen Todorović koji je prebačen iz mlade reprezetnacije.

“Medicinska služba je oporavila ovu dvojicu, što je vrlo bitno, i Čivića i Nastića. Todorović je isto s nama, što je također bitno, jer će zbog kartona pauzirati u utakmici U21, pa će konkurirati u Belfastu za Sjevernu Irsku. Tako da sigurno smo dobili tri odbrambena igrača, što nas veseli, jer smo bili u deficitu. Otpali su Ognjen Vrašnješ i Emir Bičakčić zbog povrede. Svakako puno je bolja situacija“, kazao je Prosinečki.

Selektor je naglasio da je svaka utakmica važna, pa se stoga u Belfastu nada dobroj igri svojih izabranika, pa na kraju i dobrom rezultatu.

“Nama je svaka utakmica važna. Tamo idemo motivirani, imamo dobar ambijent u reprezentaciji. Igrači su željni da napravimo dobar rezultat. Sjeverna Irska je reprezentacija koja, pogotovo kući, igra jako dobro, agresivno, imaju publiku koja je stalno uz njih. Ekipa koja igra šest godina zajedno. Uglavnom jedna iskusna i dobra reprezentacija. Nadamo se da ćemo gore, pošto težimo posjedu lopte, kroz pas igru doći u šansu da ih iznenadimo. Oni su dobri na korneru, autu, prekidima, ne jaki nego izvanredni. Tako da ćemo u tom smislu morati pripaziti. Imamo još dva dana do utakmice, pa se nadam da ćemo večeras još na treningu i još neke stvari uz analize to spriječiti“, istakao je Prosinečki.

Dodao je da će mu u pripremi utakmice pomoći to što je u vrijeme dok je bio selektor Azerbejdžana igrao protiv Sjeverne Irske, koja je od tada promijenila možda jednog ili dva igrača.

“Mislim da se s njima može igrati, jer smatram da imamo kvalitet i baziraću se samo na nas“, zaključio je Prosinečki.

Fudbalsku reprezentaciju BiH na otvaranju Lige nacija očekuje duel sa Sjevernom Irskom, 8. septembra u Belfastu. Potom će u drugom kolu grupe “3“ lige “B“ bh. fudbaleri na zeničkom ”Bilinom polju” ugostiti Austriju.