Selektor Zmajeva

Prosinečki se vratio u Sarajevo: Grupa je teška, ali možemo proći

190219_Prosinecki

Prosinečki je izjavio da se sada osjeća dobro i da se oporavio nakon operacija

Robert Prosinečki, selektor nogometner reprezentacije Bosne i Hercegovine, nakon skoro dva mjeseca stigao je u Sarajevo gdje će danas prisustvovati sjednici Izvršnog odbora NSBiH.

Kraj protekle godine obilježili su plasman naše najbolje selekcije u A grupu Lige nacija, te zdravstveni problemi selektora, zbog kojih je propustio žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2020.

Prosinečki je izjavio da se sada osjeća dobro i da se oporavio nakon operacija.

– Ostalo je još da uradim tu jednu manju korektivnu operaciju i to će vjerovatno biti nakon utakmice sa Grčkom. Raspoložen sam i s nestrpljenjem čekam da krenemo u ove nove kvalifikacije – izjavio je selektor za internet portal Nogometnog saveza BiH.

Ističe da BiH nije dobila laganu grupu, ali da ima kvalitetne igrače koji mogu doijeti plasman na EP.

– Italija koja se nije kvalificirala na Svjetsko prvenstvo je favorit i oni ne bi smjeli sebi dozvoliti da se ne kvalificiraju na još jedno veliko takmičenje u kratkom periodu. Tu je i uvijek nezgodna Grčka, imamo Fince koji isto nisu lagani ali mislim da Lihtenštajn i Armenija ne dolaze u taj krug u kojem bi imale šanse da odu na EP. BiH ima kvalitetne igrače i mi samo razmišljamo da odemo na naredno veliko takmičenje a to je evropsko prvenstvo – kazao je Prosinečki.

– Imamo dobru reprezentaciju, što sam govorio i kroz Ligu nacija, i naš cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Ja sam optimista i vjerujem da svi moji igrači imaju veliku želju i velike ambicije da se ode na ovo takmičenje. Koliko god da je teška grupa mi vjerujemo da možemo proći – dodao je.

Kada su u pitanju prvi susreti kvalifikacija u martu, Prosinečki navodi da pratim sve igrače i raduje ga da je većina standardna u svojim klubovima.

– Sejo (Kolašinac) se oporavio, igra dobro u Arsenalu a mlađi kao što su Gojak, Lončar, koji igraju u Hrvatskoj i koje sam pratio su jako dobri. Ima tu još nekih, ali vidjećemo, kakvi će biti do prozivke, uglavnom nećemo puno toga mijenjati, neki novi će možda doći, ali to ćemo još u narednom periodu da vidimo u kakvoj su formi – zaključio je selektor bh. tima.