Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Žuti" u svom stilu

Prosinečki: Šta da kažem igraču ako puši?

prosinecki

Uz najavu utakmice sa Španijom, Robert Prosinečki istaknuo je kako se u prošlosti nije nadao selektorskoj funkciji bosanskohercegovačke reprezentacije

Osim engleskih, Robertom Prosinečkim opsjednuti su i španjolski mediji.

Šest godina, između 1991. i 1997. godine, dovoljno je bilo bosanskohercegovačkom selektoru da svojim igrama u Real Madridu (1991. – 1994.), Real Oviedu (1994. – 1995.), Barceloni (1995. – 1997.) i Sevilli (1997.) opčini nogometom zaražene Špance.

“Često sam u Španiji. Moja sestra živi u Oviedu i uskoro ću je posjetiti. Volim Španiju, kao i njezine ljude i način života. Kada sam u Oviedo došao na posudbu, sjećam se da je svakodnevno kišilo. Nazvao sam svojeg menadžera i upitao ga gdje me poslao. Na kraju sam stvorio lijepe uspomene i rado se vraćam. I moja se sestra zaljubila u Oviedo. Jedanput me posjetila i, eto, ostala je živjeti u Oviedu”, otkrio je Robert Prosinečki španskim novinarima na press konferenciji uoči večerašnjeg prijateljskog ogleda Španije i Bosne i Hercegovine u Las Palmasu (20:45).

Trogodišnja epizoda u Real Madridu – u koji ga je Crvena zvezda prodala tokom ljeta 1991. godine za osam miliona eura – poslužila je Robertu Prosinečkom da upozna i okusi luksuz, ali i svakodnevni pritisak.

“Presing je velik. Svejedno jeste li stari ili mladi, iskusni ili neiskusni. Uvijek je isto. U Madridu uvijek morate biti prvi, igrati bolje i pobjeđivati. Zato ste uostalom i tu. Nije lagano. Luka Modrić u posljednje tri godine igra izuzetno dobro, ali čim odigra jednu lošu utakmicu pod paljbom je kritika”, pojasnio je Robert Prosinečki život u Kraljevskom klubu.

Nije dvojio kada je trebao istaknuti trenera svih trenera.

“Lično govoreći, Johan Cruyff predstavlja najboljeg trenera koji me trenirao. On je bio s drugog svijeta. Bio je privilegiran osobitom inteligencijom.”

Neizostavno pitanje ticalo se duhanskih sklonosti. U Španiji, kao i u Engleskoj, decenijama se raspreda legenda kako je Robert Prosinečki tokom igračke karijere dnevno popušio i do dvije kutije cigareta.

“Svjestan sam štetnosti, ali cigarete nisu utjecale na moje izvedbe. Nikada nisam imao nikakvih problema zbog toga. Danas vrlo malo nogometaša puši, ali u moje vrijeme bilo je znatno drugačije”, pojasnio je bivši trener Crvene zvezde i Kayserispora.

Uslijedilo je i pitanje što bi učinio kada bi na djelu uhvatio igrača kako uživa u konzumiranju cigarete.

“Šta mu mogu reći ako sam i sam pušio? Ne mogu biti licemjer”, kratko je poručio.

Uz najavu utakmice sa Španijom, Robert Prosinečki istaknuo je kako se u prošlosti nije nadao selektorskoj funkciji bosanskohercegovačke reprezentacije.

“U životu jednostavno postoje stvari koje se događaju kada ih najmanje očekujete. Nakon što sam ostao bez angažmana kontaktiran sam s idejom da preuzmem Bosnu i Hercegovinu. Bio sam upoznat s kvalitetom, kao i s potencijalom. Sretan sam svojim angažmanom, ide nam dobro”, rekao je i apostrofirao kako sanja o ostvarenju značajnih, ali dovoljno realnih ciljeva.

Prvi je već ispunjen. Plasman u elitnu diviziju Lige nacija.