odluka izvršnog odbora

Savez se opet kocka, Prosinečkom puna podrška

begic_mesa_beus
Begić, Beus i Kovačević: Ko će biti četvrto "oko savezovo"?

S obzirom na odsadašnju praksu, po kojoj Savez nema rješenja kada kada stvari krenu naopako, podrška Prosinečkom bila je očekivana

Kako se moglo i očekivati, Nogometni savez BiH dao je podršku Robertu Prosinečkom na klupi naše A nogometne reprezentacije, uprkos veoma lošem startu u kvalifikacijama za EP.

U Sarajevu je danas održana sjednica Izvršnog odbora (IO) NSBiH, kojom je predsjedavao Elvedin Begić. Bilo je prisutno 13 članova IO, te Dušan Bajević, član Odbora za posredovanje i savjetovanje, i selektor A reprezentacije Robert Prosinečki.

Kako je objavio NSBiH, usvojeno je više odluka i zaključaka, jedan od njih se odnosi na reprezentaciju BiH i selektora Roberta Prosinečkog.

– Usvojen je izvještaj selektora A reprezentacije BiH o kvalifikacionim utakmicama protiv Finske i Italije, uz zaključak da se daje se puna podrška u daljnjem radu selektoru, stručnom štabu i igračima. Naglašeno je da cilj ostaje plasman na EURO 2020. godine i da je Savez osigurao najbolje organizacione i logističke uslove za potrebe reprezentacije – objavio je NSBiH.

S obzirom na odsadašnju praksu, po kojoj Savez nema rješenja kada kada stvari krenu naopako, podrška Prosinečkom bila je očekivana. Sličnu situaciju Savez pod vodstvom Begića imao je i u finišu kvalifikacija za SP u Rusiji. Tada je na klupi sjedio Mehmed Baždarević, koji praktično u dva mandata nije uspio dobiti ozbiljniju reprezentaciju. Došla je ključna utakmica protiv Belgije, a Savez je umjesto da proba sa “šok terapijom” odlučio ne učiniti ništa i uzdati se da će Mešu nakon svih neuspjeha možda sreća pomaziti protiv Belgije. Belgija je pobijedila na Grbavici, a Baždareviću uskoro nakon toga istekao ugovor.

Zmajevi pod palicom Prosinečkog, blago rečeno, igraju užasno. Nekim čudom u Ligi nacija i s takvom igrom uspjeli smo proći dalje, no kvalifikacije za EP, nažalost, pokazale su da u fudbalu ne možete baš uvijek oslanjati na sreću. Četiri kola, četiri boda. Zmajevi na terenu uspjevaju parirati protivniku nekih sat vremena, a onda obično slijedi potop. Prosinečki obično nema ideju šta učiniti u takvim situacijama. No, Begiću i njegovim saradnicima to očito ne smeta i ne brinu previše zbog toga.

Zmajevi su nakon četiri od deset odigranih kola peti na tabeli. Lideri Italijani nam bježe osam, a drugoplasirani Finci čak pet bodova.