Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sergiy Rebrov

Selektor Ukrajine: Nećemo imati respekta prema igračima BiH

selektor ukrajine
FOTO: Fena

Rebrov se nada da će sutra u timu biti i Cigankov, ali ističe da je spreman da igraju i bez njega

Nogometna selekcija Ukrajine, pred večerašnji trening na Stadionu Bilino polje u Zenici na kojem će i sutra u 20.45 sati protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine igrati polufinalni meč baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, održala je pres-konferenciju na Bilinom polju.

Selektor Sergiy Rebrov i igrač Oleksandr Zinchenko odgovarali su na pitanja novinara, koje je najviše zanimala situacija oko zdravstvenog stanja i mogućnosti nastupa povrijeđenog Viktora Cigankova iz španske Girone, koji i u klubu dobro surađuje s Artremom Dovbykom.

-Vidjet ćemo, imamo još jedan dan. Viktor je s nama pa ćemo vidjeti poslije ovog treninga kako se osjeća. Viktor je za nas vrlo važan igrač, ali doveli smo 20 igrača i spremni smo i ako ne bude mogao igrati. Ali, on je jako važan i nadam se da će moći igrati – kazao je Rebrov.

Meni nije bitno kako je BiH odigrala kvalifikacije

Novinari su ga pitali i za bh. selektora Savu Miloševića, za kojeg je kazao kako ga zna kao igrača, ali ne i kao trenera te da će se na početku i na kraju utakmice pozdraviti kao pravi prijatelji. Milošević je, dodao je, vodio bh. selekciju u samo četiri meča, u kojima je mijenjao dosta igrača i taktika.

– Meni nije bitno kako je BiH odigrala kvalifikacije, jer za ovu utakmicu mogu biti spremniji te pokazati da znaju igrati nogomet. Mi smo, međutim, spremni i nećemo imati respekta prema igračima BiH. Moramo se skoncentirati samo na svoju igru i svoj tim – poručio je Rebrov.

Ukrajina je u kvalifikacijama bila treća, iza Engleske i Italije, ali su imali isti broj bodova kao Italijani – 14, dok je BiH s devet bodova bila tek peta, ali je mjesto u baražu osvojila kroz Ligu nacija B. U proteklim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, nakon 1:1 u Ukrajini, Ukrajinci su u Zenici slavili s 2:0.

-Nisam ja taj koji treba suditi koji je tim bolji. To ću prepustiti vama, novinarima. U periodu smo smjene generacije, imamo dosta mladih igrača i nekih iskusnijih pa mislim da je to dobra kombinacija. Nadam se i vjerujem da ovaj tim može postići velike stvari. To stvarno vjerujem, ali to trebamo i pokazati na terenu. Potrudit ćemo se da odigramo najbolje što možemo – kazao je Zinchenko.

BiH ima iskusne igrače

On je istakao kako znaju da će biti teško, da ih očekuje neizvjesna utakmica, jer bh. tim ima odličan tim.

-Prije svega, imaju odličan tim i iskusne igrače, koji svoje iskustvo mogu prenijeti drugim igračima. Očekujem vrlo tešku utakmicu, ali se nadam da ćemo smoći snage da se pokažemo u najboljem izdanju – kazao je Zinchenko, koji je svjestan kako su svi igrači mnogo bolji pred svojom publikom, a bh. tim igra na svom terenu i pred domaćim navijačima.

BiH je imala skor od tri pobjede i sedam poraza, bez ijednog neriješenog ishoda, dok je Ukrajina u svojoj grupi ostvarila četiri pobjede te po dva remija i poraza.