Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA Liga nacija

Slišković i Šabanagić propuštaju prvi meč protiv Čehinja, upitne Todorić i Piskić

nogometasice bih
FOTO: Fena

U meču protiv Slovenki, u kojem su nakon prvog poluvremena bile u vodstvu, zbog drugog žutog i crvenog kartona, skoro cijelo drugo poluvrijeme igrale su bez Glorije Slišković

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, gdje će se narednih dana spremati za dvije novembarske utakmice UEFA Lige nacija B protiv Češke Republike.

“Zmajice” će prvi od dva meča protiv Čehinja igrati 27. oktobra, sa početkom u 14.30 sati u Trening centru NS BiH u Zenici, a drugi je na program 31. oktobra na stadionu „Všesportovní“ Hradec Kralovima (17.00 sati).

Selektorica Samira Hurem je zadovoljna nakon septembarskih mečeva, u kojima su, u debitantskom nastupu u ovom takmičenju – koje se ove godine prvi put i igra- na gostovanju u Mađarskoj slavile protiv Bjelorusije s 2:1, a onda u 2. kolu u Zenici odigrale neriješeno 1:1 protiv favorizirane Slovenije.

U meču protiv Slovenki, u kojem su nakon prvog poluvremena bile u vodstvu, zbog drugog žutog i crvenog kartona, skoro cijelo drugo poluvrijeme igrale su bez Glorije Slišković.

-To je ono što nas raduje i nekako nam je vratilo osmijeh, vjeru i samopouzdanje igračicama…Igračice su pokazale kvalitet, želju za pobjedom i, evo, ostvarili smo cilj. Žao mi je zbog tog kartona koji se desio.

Vjerovatno bismo i uspjeli sačuvati prednost koju smo imali, ali moramo biti zadovoljni i sa ta četiri boda- kazala je danas na pres-konferenciji selektorica Hurem.

Slišković zbog crvenog kartona neće igrati protiv Čehinja u Zenici, ali će biti u konkurenciji za tim u uzvratu. Zbog dva žuta kartona zenički meč neće igrati ni Ena Šabanagić.

-Ali, bit će spremne za tu uzvratnu utakmicu u Češkoj. Znamo da nam puno znače, da su to obje igračice iz zadnje linije, što je još veći hendikep. A još veća težina je što igraju na istoj strani, a kada pravite tim pravite ga po kompatibilnosti…

Ali, tu smo da se pripremimo i već od danas krećemo s novim igračicama na tim pozicijama, da ih pripremimo da odigraju kao i njih dvije. Da daju sve od sebe pa ako je to i cijena kartona – istakla je Hurem, koja je podvukla kako je za njen tim “svaki bod jako bitan”.

U prošlom su ciklusu osvojili četiri, bile su blizu da osvoje svih šest- koliko nakon septembarskih duela ima i Češka.

– Češka je trenutno na prvoj poziciji. One su imale dvije pobjede. Analizirala sam njihovu igru i bit će veoma zahtjevno. Nas raduje što je prva utakmica u Zenici- kazala je Hurem.

Osim Slišković i Šabanagić zbog kartona, zbog povrede je upitan nastup golmanice Nikoline Todorić te zbog prehlade Zerine Piskić, ali će one doći te uraditi nalaze. Još se nije oporavila Envera Hasanbegović, koja, dodala je Hurem, jako puno nedostaje.

Nastupima u prva dva kola zadovoljna je i Minela Gačanica, koja dodaje da su ta četiri boda “jako dobar vjetar u leđa”.

-Otvorili smo jako dobro ovu Ligu nacija. Kao što je i selektorica rekla – Češka jeste favorit, imaju maksimalan učinak, ali mi imamo prednost domaćeg terena i naše publike, koja će, nadam se, biti u što većem broju. Nadamo se pobjedi i dobrom rezultatu- kazala je Gačanica.

Nogometašiica SFK 2000 Sarajevo Alma Kamerić podsjetila je kako nije bila na zadnjem okupljanju, ali je, naravno, pratila prve dvije utakmice.

-Mislim da su odigrale jako kvalitetno dvije utakmice i vidi se neki napredak u ekipi. Češka je jako kvalitetna ekipa, ali mislim da mi zajedno možemo napraviti dobar rezultat. Probat ćemo kući odigrati dobru utakmicu, a u gostima se još više potruditi da izvučemo što bolji rezultat- najavila je Kamerić.

U konkurenciji za ova dva meča bit će: Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Andrea Gavrić (1. FC Köln, Njemačka), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo), Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Beşiktaş, Turska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Ena Taslidža (Turbine Potsdam, Njemačka), Emina Ekić (Racing Louisville, SAD), Andrea Ćule (Emina), Maja Jelčić (Inter, Italija), Milena Nikolić (Basel, Švajcarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo).