Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Slovenija u drami izborila EURO: Ovo su sada mogući protivnici BiH u baražu

Ljubljana: Kek vodi Sloveniju na Europsko prvenstvo
Foto: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOBO

U ponedjeljak je odigrano sedam utakmica u grupama C, E i H, a u nastavku pogledajte što se događalo u dramatičnoj završnici kvalifikacija

Slovenija, Italija i Češka izvukle su pozitivne rezultate u direktnim okršajima s Kazahstanom, Ukrajinom i Moldavijom, čime su se tri prvospomenute reprezentacije direktno plasirale na Europsko prvenstvo koje će se nagodinu održati u Njemačkoj.

U ponedjeljak je odigrano sedam utakmica u grupama C, E i H, a u nastavku pogledajte što se događalo u dramatičnoj završnici kvalifikacija.

Grupa H

Danska je ranije bila osigurala odlazak na Euro iz skupine H, dok su Slovenija i Kazahstan u direktnom okršaju u Ljubljani odlučivali o drugom putniku. Sloveniji je bio dovoljan bod, a na kraju je u dramatičnoj završnici slavila 2:1. Benjamin Šeško doveo je Slovence u vodstvo u 41. minuti. Ramazan Orazov izjednačio je u 48., a za konačnu potvrdu plasmana pogodio je Benjamin Verbič u 86. minuti.

Kazahstan je morao pobijediti, a s obzirom na to da nije, ići će u dodatne kvalifikacije zajedno s Finskom. Sjeverna Irska i San Marino sigurno neće ići na Euro.

Grupa C

Engleska je prva u grupi C, a Ukrajina je u Leverkusenu bila domaćin Italiji, gdje su se borili za drugu poziciju. Italiji je također bio dovoljan bod, dok je Ukrajina morala pobijediti kako bi se izravno plasirala na Euro.

Završilo je 0:0 te će se Ukrajina morati probiti kroz dodatne kvalifikacije koje su Italijani remijem izbjegli. Makedonija i Malta ostale su na dnu grupe.

Grupa E

Otprije je bilo poznato da će Albanija direktno iz grupe E otići na Euro. O drugom putniku odlučivalo se na utakmici Češke i Moldavije. Česima je bilo dovoljno odigrati neriješeno, a na kraju su slavili 3:0. Poljska će ići u dodatne kvalifikacije, dok Moldavija i Farski otoci zauzimaju posljednje dvije pozicije.

BiH čeka žrijeb

BiH će biti domaćin u polufinalu baraža, a protivnik će se znati nakon žrijeba u četvrtak u 12 sati.

Žrijeb će jednu od tri selekcija (Ukrajina, Finska, Island) prebaciti u baraž A lige, a preostale dvije selekcije će biti rivali Izraelu i BiH i polufinalu baraža Lige B.

Ukoliko Island završi u baražu Lige A, Zmajevi će polufinale baraža igrati protiv Finske, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Ukrajina.

Ukoliko Finska završi u baražu Lige A, Zmajevi će u polufinalu baraža igrati protiv Ukrajine, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Island.

Ukoliko u baražu Lige A završi Ukrajina, Zmajevi polufinale baraža igraju s Finskom, a drugi polufinalni par čine Izrael i Island.