Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Slučaj Ahmedhodžić: Kodro ne želi pričati o njemu

meho kodro novi selektor
FOTO: Fena

Znamo šta nas čeka i imamo ekipu protiv nas koja je kvalitetna i čvrsta, bez obzira šta ko mislio o njima, kazao je Meho Kodro

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će igrati meč protiv Lihtenštajna u okviru 5. kola kvalifikacija za Euro 2024. godine. Uoči te utakmice, danas su se medijima obratili selektor Meho Kodro i kapiten “Zmajeva” Edin Džeko.

Kodro nije želio govoriti o razlozima suspenzije Anela Ahmedhodžića, koji se nije pojavio na ovom okupljanju.

Kodro bez komentara

-Ne bih o toj temi danas pričao. Glavni razlog je taj što imamo utakmicu sutra i imamo igrače koji će igrati. Radili smo izvanredno tri – četiri dana, a za tu vrstu pitanja bit ću otvoren nakon Islanda. Mislim da je tako najbolje i da se koncentrišemo na sutrašnju utakmicu protiv Lihtenštajna – rekao je Kodro.

Najavio je da će “Zmajevi” na travnjak stadiona u Zenici izaći na ofanzivan način.

-Znamo šta nas čeka i imamo ekipu protiv nas koja je kvalitetna i čvrsta, bez obzira šta ko mislio o njima. Neće biti lagano to probiti, ali ambijent u našoj ekipi je dobar. Baš puno vjerujem u kvalitet naših igrača i sa jednom organizacijom mislim da to možemo podoći na jedan viši nivo. Ne bježimo od uloge favorita i to je jasno – poručio je Kodro.

Rekao je da ne može shvatiti da ekipa ima samo tri boda nakon prve četiri utakmice kada analizira igrački kadar, te da ovaj tim može puno bolje s ovim kapacitetom.

Džeko se još nada

Utakmicu je najavio i kapiten Edin Džeko koji je rekao da niko nije očekivao da će imati tri boda u četiri utakmice, ali je dodao i da se nada boljim partijama “Zmajeva”.

-Mislim da igrači trebaju da preuzmu odgovornost i da ova ekipa ima više kvaliteta. Ne volim se osvrtati nazad, otežali smo put ka EP, ali imamo još šest utakmica. Utakmica na Islandu mogla bi biti ključna za ostatak kvalifikacija – naglasio je Džeko.

Lihtenštajn je u grupi J posljednji, bez bodova i s gol-razlikom 0:14, ali su u zadnja dva meča pokazali napredak.

Nije nam bitan samo rezultat

Lihtenštajn je u duelima protiv BiH, samo u prijateljskom meču odigranom u augustu 1999. godine odigrao neriješeno i bez golova, dok su u zadnjih sedam duela upisali isto toliko poraza, u kojima su primili 31 te dali samo dva gola. BiH je, međutim, također loše otvorila kvalifikacije te ima samo tri boda, uz gol razliku 3:7.

-Imamo dvije teške gostujuće utakmice pred nama, jer nakon BiH imamo i susret sa Slovačkom. Što se tiče BiH, novi trener će sigurno dati nove impulse u njihovoj igri, ali za nas je važno da damo sve od sebe i da ispunimo sve zacrtano- kazao je selektor Lihtenštajna Konrad Funfstuck, koji je nacionalni tim preuzeo 1. juna ove godine.

Lihtenštajn je u dva meča pod njegovim vodstvom poražen kući od Slovačke s 1:0 te u gostima kod Luksemburga s 2:0, ali su pokazali i bolju igru nego u prva dva meča. Na otvaranju ovih kvalifikacija u gostima su očekivano poraženi od Portugala s 0:4, ali su nakon toga na svom terenu poraženi od Islanda s visokih 0:7, nakon čega je smijenjen austrijski trener Rene Pauritsch.

-Zadnje dvije utakmice bile su dosta dobre. Radilo se o dobrim reprezentacijama, a misilim da smo ih dobro odradili. Lihtenštajn se nalazi u nekoj prelaznoj fazi pa naši mladi igrači još trebaju steći međunarodno iskustvo.

-Nije nam bitan samo rezultat, nego da svi budu uključeni u igru i da steknemo poštovanje protivnika – kazao je njemački stručnjak Funfstuck, koji je naglasio kako tek trebaju profilisati novi identitet Lihtenštajna.