Spahić večeras postaje rekorder po broju nastupa za reprezentaciju BiH

spahic

BiH će večeras u susretu protiv Kipra dobiti i novog rekordera i to Emira Spahića, koji će upisti 85. nastup u dresu zmajeva.

Bivši kapiten će tako prestići Zvjezdana Misimovića, koji je dres BiH oblačio 84 puta, a koji se oprostio na početku ovih kvalifikacija.

[yuzo_related]

Spahić je za BiH debitovao u kvalifikacijama za Euro 2004. protiv Rumunije, u Krajovi 7. juna 2003, kada je u igru ušao u 72. minuti umjesto Mirka Hrgovića.

Rumuni su tada slavili golovima Mutua i Ganea, a te kvalifikacije ostale su upamćene po čuvenoj odlučujućoj utakmici protiv Danske, kada se BiH prvi puta našla u situaciji da se pobjedom kvalifikuje na jedno veliko takmičenje. Nažalost, pred prepunim Koševom bilo je 1:1, piše Goal.com.

Prvi gol za reprezentaciju Spahić je postigao u prijateljskom duelu protiv Japana u Dortmundu (2:2), a utakmica se igrala 28. februara 2006.

Iskusni stoper je nakon povlačenja Sergeja Barbareza, u godinama koje su uslijedile, dugo nosio kapitensku traku zmajeva, a poslije nastupa na SP-u u Brazilu prošle godine, oprostio se od reprezentativnog dresa. Ipak, nakon problema sa povredama i sastavom na početku ovih kvalifikacija, tadašnji selektor Safet Sušić je privolio Spahića da se ponovo vrati među Zmajeve.

Emir Spahić je u dosadašnja 84 nastupa postigao tri gola, zaradio 25 žutih kartona i jedan crveni karton protiv Mađarske u kvalifikacijama za EP 2008, kada su Mađari slavili na Bilinom polju sa 1:3.

Ukupno je na terenu proveo 6.871 minutu, ostavivši iza sebe Zvjezdana Misimovića sa 6.517 i Edina Džeku sa 6.103 minute, a od večeras će biti i zvanično novi rekorder po broju nastupa za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.