Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je zajedničko za tri Zmaja s američke turneje?

page

Na turneji u SAD-u igralo je ono najbolje što BHT Premijer liga u ovom trenutku ima. Robert Prosinečki u dogovoru sa savjetnicima nije gledao na godine već na formu, pa je mjesta bilo i za iskusnije poput Ahmetovića, Zakarića ili Bekića.

Upravo su Bekić i Zakarić vjerovatno igrači iz američke postave s najviše nastupa u bh. eliti, obzirom da obojica s malim pauzama igraju skoro cijelu deceniju. Ono što ih povezuje su i neuspješni izleti u Dinamo. Njih dvojica, iako imaju neosporan kvalitet, uostalom potvrđen i u SAD-u, nikada nisu dobili priliku igrati za zagrebačke modre.

Danas su igrači najljućih bh. rivala Sarajeva (Bekić) i Željezničara (Zakarić), a iza sebe imaju i značajan nastupa za omladinske bh. selekcije. Bekić je za Dinamo potpisao 2010, ali nikad kasnije nije dobio priliku za dokazivanje. Posuđivan je Lokomotivi, Slobodi, GOŠK-u, Sesvetama, a igrao je i za Dinamo dva.

Zakarić je potpisao godinu nakon Bekića, ali je odmah posuđen svom dotadašnjem klubu – Širokom Brijegu, a kasnije i Lokomotivi, pa ponovo Širokom, zatim nakratko Zrinjskom, te na koncu Slaven Belupu, prije nego je došao na Grbavicu.

Osim Bekića i Zakarića dres Dinama nosio je i Danijel Graovac. On ipak za razliku od njih dvojice nikad nije bio pod ugovorom. Čelnici i struka pomalo začuđujuće nisu prepoznali njegov potencijal, pa je nakon juniorskog staža potpisao za Zrinjski.

Iz Mostara je dobacio do Belgije (Mouscron), a nakon Zrinjskog belgijski klub posudio ga je nedavno Željezničaru. Za Dinamo je nedavno potpisao i Luka Menalo, koji će do ljeta također kao posuđen igrač nastupati za Široki Brijeg. On bi ipak za razliku od Zakarića i Bekića na ljeto trebao dobiti pravu priliku u Maksimiru.