Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta su porezni inspektori otkrili tokom kontrole u NSBiH

nsbih1

Prema nalazu inspektora UIO BiH, Nogometni savez BiH zaključno sa krajem 2015. godine duguje oko 800 hiljada KM za neplaćeni PDV, te još 200 hiljada KM na ime dospjelih kamata!

U Zapisniku o kontroli koju je izvršila Uprava za indirektno oporezivanje, u koji je Žurnal imao uvid, inspektori navode postojanje neevidentiranih ili neispravno evidentiranih faktura vrijednosti oko 3,5 miliona, a za koje je plaćeno tek oko 160 hiljada KM PDV-a.

„Uvidom u prezentovani KIF ( knjiga izlaznih faktura ) utvrđeno je da poreski obveznik u KIF, a samim tim i u PDV prijavama, nije evidentirao pojedine ispostavljene fakture, da su neke pogrešno evidentirane u KIF (prikazana osnovica, ali nije evidentiran izlazni PDV i sl.). Navedene fakture pretežno se odnose na prodaju karata za odigranu utamicu u inostranstvu, otkup prava, marketinške usluge izvršene u zemlji i inostranstvu i sl.“, navodi se u zapisniku UIO.

Pojedinim sponzorima nisu fakturisane usluge u iznosu koji je ugovoren od strane Izvršnog odbora NS/FS BiH i samo u toj stavci je prema zapisniku utajeno oko 63 hiljade KM za PDV.

Primjera radi, kod jednog sponzora uočeno je kako je NS/FS propustio fakturisati račun vrijednosti oko 360 hiljada KM, pa je osim štete po prihode samog Saveza, ostao i neplaćen PDV od 52 hiljade KM.

Prihodi od edukacije iznosili su oko 1,6 miliona KM, da bi inspektori utvrdili da je u knjizi izlaznih faktura, po kojoj se obračunava PDV, prikazan prihod od 910 hiljada, dok preostalih 770 hiljada KM nema u evidenciji.

Postoje dodatne sumnje da se iznosi prihoda od edukacije prema onome što su utvrdili inspektori, ne podudaraju sa onima u Izvještaju o realizaciji budžeta NS/FS BiH, no to treba biti predmet posebne kontrole validnosti postojeće dokumentacije.

I brojni drugi podaci poslovanja koje su kontrolisali inspektori UIO ukazuju da se oni ne podudaraju sa finansijskim izvještajima NS/FS, a čak je zapisnikom konstatovano da se isti „friziraju“.

Sporna prodaja ulaznica

Nije prikazan ni potpun iznos gotovog novca od prodaje ulaznica za utakmice A reprezentacije i to vrijednosti 550 hiljada KM, a konstatovan je i neiskazan promet za nekoliko utakmica i ostalih reprezentativnih selekcija. Izdvojićemo nekoliko kontrolom utvrđenih odstupanja za utakmice A reprezentacije.

U pregled izlaznih faktura i PDV prijave za utakmicu BiH – Litvanija koja je odigrana 16.10.2012., nije uključena prodaja putem blagajne u iznosu od oko 71 hiljadu KM, za što je trebao biti plaćen PDV u iznosu od nešto više od 10 hiljada KM. Izlaznih faktura i prijave PDV-a nema ni za prodaju ulaznica za utakmicu BiH – Grčka od 22.3.2013. vrijednosti 105 hiljada KM, odnosno izlaznog PDV-a od oko 15 hiljada KM.

Za utakmicu BiH – SAD odigranu 14.8.2013. godine inspektori su pored nepostojanja PDV prijave i evidentiranja u knjizi prodatih ulaznica u vrijednosti od 92 hiljade KM, konstatovali i neispravan pregled primljenih i prodatih ulaznica.

Prema izvorima Žurnala iz NS/FS BiH, inspektori UIO nisu analizirali gdje je razlika u prohodima završila, no i u ovoj stavci se brojke ne podudaraju sa onima iz finansijskog izvještaja Saveza.

VIP uplate bez PDV-a

Osim VIP i gratis ulaznica na koje imaju pravo sponzori, odštampano je i podijeljeno dodatnih karata te vrste, vrijednosti oko 400 hiljade KM, što je proizvelo 68 hiljada KM dodatnog troška za Savez. I za VIP i za gratis ulaznice, inpektori su utvrdili određene neregularnosti.

„Pregledom svih marketinških ugovora konstatovano je da je pojedinim ugovorima u cijenu uključen i određeni broj ulaznica za utakmice (gratis i VIP) koje se dijele sponzorima. Uvidom u ugovore utvrđeno je da postoje odstupanja ugovorenih vrijednosti u odnosu na iznose koji su fakturisani i prikazani u KIF (knjiga izlaznih faktura). Također, u toku kontrole utvrđeno je da poreski obveznik ima sklopljene ugovore sa drugim sponzorima, a koji nisu navedeni i po osnovu kojih nije izvršeno fakturisanje ili je izvršeno djelomično fakturisanje,“ navedeno je u Zapisniku o kontroli.

Kao primjer navešćemo ugovor NS/FS BiH sa JP Elektroprivreda BiH, sa kojom su u jednom danu 26.5.2014. ( uoći SP u Brazilu ) zaključena dva ugovora, od 350 hiljada KM i 700 hiljada KM. Za prvi je izvršena uplata u junu, ali ona nije fakturisana. NS/FS je u septembru dostavio još jednu fakturu od 340 hiljada KM, ali nje nema u PDV prijavi niti knjizi izlaznih faktura.

Isto tako nikada nije fakturisana ni uplata Razvojne banke FBiH od 50 hiljada iz 2012 godine. Spornih detalja u ugovorima sa sponzorima ima još, no zbog količine materijala i brojki, o pojedinostima ćemo posebnom prilikom.

I veliki dio marketinških ugovora nije u potpunosti realizovan, odnosno fakturisan i naplaćen. Inaće, svaki ugovor koji je odobrio Izvršni odbor, ukoliko nije realizovan mora isti odbor i raskinuti, potvrdili su Žurnalu izvori iz Saveza. Ukoliko se potvrde ovi nalazi, to može značiti da je neko iz NS/FS svojevoljno opraštao dug, što se može smatrati zloupotrebom položaja.

Donacija UEFA-e za odbitak PDV-a!?

Inspektori UIO nisu utvrdili samo neplaćene ili nefakturisane stavke tokom kontrole. Uočeno je i da NS/FS nije imao pravo tražiti odbitak ulaznog PDV-a i to vezano za donacije UEFA-e. Savez je koristio odbitak ulaznog PDV-a po osnovu faktura ispostavljenih od nekoliko firmi, a koje se odnose na sanaciju nogometnih terena u vlasništvu bosanskohercegovačkih klubova.

„Navedeni radovi se finansiraju iz finansijske pomoći tj. UEFA donacija za prirodnu katastrofu. Navedeni priliv predstavlja neoporezivi prihod koji je namjenski dat za ulaganja u tuđe objekte, te shodno navedenome za izvršena ulaganja poreski obveznik nije imao pravo odbitka ulaznog PDV-a,“ navode inspektori UIO.

Očito je da će čelnici Saveza osim istražnim organima morati štošta objašnjavati i UEFA-i. Na upit Žurnala o izvršenoj kontroli od strane UIO i utvrđenim činjenicama iz Nogometnog/Fudbalskog saveza odgovaraju:

“Neosporno je da je nadležni organ UIO izvršio kontrolu NS/FS BiH u pogledu ispravnosti obračuna PDV-a za period 2011-2015 godina. Nadležni organ je naložio obavezu NS/FS BiH da izvrši uplatu utvrđenih obaveza u skladu sa odgovarajućim propisima.

Na sjednici održanoj 1.2.2016. članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH su obaviješteni o izvršenoj kontroli, uz obavezu Sektora za ekonomske poslove da nakon dostavljanja i analize rješenja o izvršenoj kontroli za naredni sastanak Izvršnog odbora pripremi detaljnu informaciju. NS/FS BiH će uložiti dozvoljene pravne lijekove u cilju zaštite interesa, a u smislu preispitivanja određenih obaveza iz predmetnog rješenja nadležnog organa.”

Begić i Izvršni odbor čekaju nalaze

Žurnal je kontaktirao i predsjednika NS/FS BiH Elvedina Begića, koji je objasnio da će o poslovanju i utvrđenim nalazima biti upoznat kao i ostali članovi Izvršnog odbora, a da sekretarijat Saveza ima nadležnost i odgovornost za finansijsko poslovanje.