Sušić: Ključni igrači moraju odigrati na visokom nivou

pape susic111

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju u Atini igrat će susret protiv selekcije Grčke, u susretu 3. kola grupe H kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

BiH i Grčka su ukupno odigrali sedam zvaničnih utakmica, Grčka je slavila četiri puta, BiH jedanput, a dva susreta su okončana remijem. Jedinu pobjedu BiH je ostvarila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, kada je selektor bio proslavljani bh. nogometaš Safet Sušić.

BiH je 22. marta 2013. godine na ”Bilinom polju” u Zenici deklasirala selekciju Grčke s 3:1 i najavila historijski plasman naše zemlje na smotru najboljih nogometnih reprezentacija svijeta, dok je meč u Grčkoj, odigran nekoliko mjeseci ranije, završen bez golova.

U razgovoru za Fenu legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i Paris Saint – Germaina Safet Sušić se prisjetio kvalifikacionih utakmica protiv Grčke, te dao mišljenje kako bi trebalo pristupiti sutrašnjem meču u Atini.

– Mi smo ta dva meča odigrali odlično. Najbolje su odigrali igrači od kojih se najviše i očekivalo. U prvoj utakmici u Grčkoj Begović je branio fenomenalno, dok je u odbrani briljirao Spahić. Mislim da su oni najzaslužniji što smo tada osvojili bod. U Zenici su svi odigrali dobro, ali utakmicu su odlučili Džeko i Misimović, koji su nam donijeli visoku pobjedu – rekao je Sušić.

Sušić smatra da sutrašnji meč u Atini ne mora biti ključna utakmica za reprezentaciju BiH, jer je do kraja kvalifikacija ostalo još mnogo bodova ”u igri”, ali da bi osvajanje bodova na tako ”vrućem” terenu mnogo značilo za nastavak kvalifikacija.

– Prvo mjesto je po mom mišljenju rezervisano za Belgiju jer su oni daleko najjača reprezentacija u našoj grupi, a bodovi u sutrašnjem meču protiv direktnog konkurenta za drugo mjesto bi nam mnogo značili. Pobjedom protiv Grčke čak bi se otvorile i neke opcije za eventualno osvajanje prvog mjesta, ali tada bismo sigurno morali dobiti sve utakmice do kraja kvalifikacija – rekao je Sušić.

Bivši fudbaler Sarajeva vjeruje da će ishod sutrašnjeg meča najviše ovisiti o motivaciji, raspoloženju i zalaganju bh. nogometaša, te da ključni igrači moraju odigrati na visokom nivou.

– Jedini način da ostvarimo dobar rezultat je da ključni igrači odigraju na visokom nivou. Raduje me forma naših igrača, koji većinom igraju za svoje klubove i imaju značajne uloge. Ne smijemo zaboraviti da smo u prošlim kvalifikacijama oba meča protiv Grčke igrali bez Pjanića. Sada će nam nedostajati Misimović, ali imamo Pjanića koji igra jako dobro – objasnio je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Sušić dodaje da BiH nije reprezentacija koja može da se zatvori i igra na kontranapade, te da iz tog razloga naša selekcija sutra treba nametnuti svoju igru i kontrolirati tok susreta, ali da igrači moraju biti veoma oprezni da ne prime rani pogodak jer Grci znaju zatvoriti utakmicu i igrati na rezultat.

– Mi nismo ekipa koja se zna zatvoriti i čekati kontranapade, jer nemamo igrače za to. Snažni smo u veznom redu. Imamo igrače koji znaju čuvati loptu i to trebamo iskoristiti. Moramo paziti da ne primimo rani pogodak. Bilo bi dobro dočekati poluvrijeme s 0:0, jer Grci se znaju zatvoriti kada daju gol i odigrati na rezultat – podvukao je Sušić i prisjetio se učinka ovih selekcija u prošlim kvalifikacijama.

– Sjetimo se prošlih kvalifikacija kada su oni dali deset golova, mi trideset, a opet smo na kraju imali isti broj bodova. Trenutno smo bolji od njih i vjerujem da možemo osvojiti barem četiri boda u tom dvomeču – zaključio je popularni ”Pape”.

Grčka je nakon tri kvalifikaciona kola osvojila devet bodova pobjedama protiv Estonije (2:0), Kipra (2:0) i Gibraltara (4:1). BiH je odigrala tri utakmice u kojima je savladala Estoniju (5:0) i Kipar (2:0), te upisala poraz u gostima protiv Belgije (4:0).