Susreti s Grcima bili su historijski, kobni za selektore, a donijeli su i Mundijal

Dvije decenije i dva mjeseca proteklo je od prvog kvalifikacionog meča reprezentacije Bosne i Hercegovine. Protivnik na historijskoj utakmici bila je selekcija Grčke, a meč je odigran u Kalamati.

Pripao je očekivano domaćem timu rezultatom 3:0, a zanimljivo je da je kapiten Bosne i Hercegovine na spomenutoj utakmici bio današnji selektor Mehmed Baždarević.

Revanš na Koševu također je bio historijski, jer je to bila prva kvalifikaciona utakmica koja se igrala na tlu Bosne i Hercegovine. Nesretno smo poraženi u Sarajevu s minimalnih 1:0 nakon velikog broja propuštenih prilika za pogotke.

Ples kuglica s Grcima nas je spajao još u dva navrata. I drugi put Grčka je bila uspješnija i pobijedila je u obje utakmice. U Zenici s visokih 0:4 što je bila posljednja utakmica Blaža Sliškovića na klupi reprezentacije, kao i rezultatom 3:2 na revanšu u kojemu je bh. tim predvodio Fuad Muzurović.

Pogotke za reprezentaciju naše zemlje postigli su Mirko Hrgović i Vedad Ibišević.

Upravo je Ibišević jedini fudbaler koji se danas nalazi na spisku reprezentacije, a koji je nastupio na spomenutoj utakmici. Na meču igranom u Zenici 2006. od današnjih Zmajeva igrao je samo Emir Spahić.

Posljednji susreti sa Grcima bili su sretni za Zmajeve jer smo u dva susreta osvojili ukupno četiri boda

što je na koncu bilo dovoljno da ih ostavimo iza sebe i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Prvi meč igran na Karaiskakiju prije četiri godine okončan je bez pogodaka, dok smo u Zenici pobijedili s 3:1. Strijelci za naš tim bili su dva puta Džeko i Vedad Ibišević.

https://www.youtube.com/watch?v=L0Gd0kIhuQ0

Osim navedenih utakmica odigran je i prijateljski susret protiv Grčke na stadionu Koševu u avgustu 2011, ali ni on nije ponudio pogotke.