Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švabo je bio upozoren na Begićevu prljavu igru, ali nije vjerovao

osim_begic

Farsa o izbora selektora nogometne reprezentacije BiH kao što znamo okončana je početkom januara. Izvršni odbor na čelu s Elvedinom Begićem izabrao Roberta Prosinečkog, kandidata kojeg je predložio Fudbalski savez RS.

Naravno, sve je urađeno iza paravana koji su sjajno odglumili Sejo Kajtaz i Zvjezdan Misimović, polovica radne grupe koju je Begićev Izvršni odbor oformio kako bi u javnosti bila stvorena lažna slika da tobože struka odlučuje ko će biti selektor BiH. Drugu polovicu tada formirane radne grupe činili su legende bh. fudbala Ivica Osima i Dušan Bajević koji su se u jednom trenutku bez ikakvog objašnjena povukli iz njenog rada.

Tog 19. oktobra kada je saopšteno da je formirana radna grupa, pisali smo kako se iza te oduke krije perfidna i prljava igra Elvedina Begića i njegovih poslušnika, koja je za cilj imala da se Osim senio ponizi i konačno potjera iz Saveza, jer iz igre koju mu je Begić tada namjestio popularni Švabo jednostavno nije mogao izaći “čist”. Naime, trenutku imenovanja Ivice Osima u radnu grupu, njegov sin Amar Osim je već bio kandidat za selektora.

Dio teksta koji smo pisali 19. oktobra, kada je objavljeno da je Izvršni odbor imenovao radnu grupu za izbor selektora

Osim je kasno shvatio šta je Begić napravio. No, javnost je bila nemilosrdna. Na priču o “poznatom ocu koji gura sina” brzo se primila.

Komisija je za sjednicu Izvršnog odbora u Zenici, 16. novembra, predložila Amara Osima i Mehu Kodru, ali toj sjednici nije prisustvovao Ivica iako je bio u trening-kampu.

Pod teretom optužbi da favorizira sina, Ivica Osim se, nakon što na pomenutoj sjednici, ni jedan od kandidata nije dobio podršku, potpuno povukao iz rada Komisije, a to isto je, bez obrazloženja, učinio i Duško Bajević. Tako je stručna komisija ostala bez dva najveća imena u njoj i sva najveća nogometna stručnjaka. Kajtazu i Misimoviću pridodani su “fudbalski eksperti” Irfan Durić i Mile Kovačević, čime su Prosinečkom širom otvorena vrata.

I, za novog selektora izabran je Robert Prosinečki. Jednoglasno.

Švabo se nije oglašavao, sve do jučer.

– Jesam razočaran, to je moje pravo, što i sam Amar kaže „Šta treba? Da ja živim dugo kao slon da bi bio selektor?“. Zato sam razočaran, ali eto, nakon toliko godina i svega što sam dao možda sam nešto i naučio o ljudima, kakvi su i šta su. Govorilo se možda je Švabo ovo ili ono, pa Željo je pobjeđivao sa njim, osvajao trofeje, a ja bio na drugom kontinentu, radio u Japanu. Ljudi su govorili „Ma, Amaru otac bira sastav, analizira protivnike, zato je Željo dobar…“ Čudo jedno. Ali to su naša posla… Ne želim tako – rekao je Osim za Avaz.

Na pitanje kako komentira proceduru izbora selektora on je rekao da nema razloga da se buni jer je tako odlučeno.

– O svemu tome, o procedurama treba da pitate predsjednika Saveza, generalnog sekretara… Šta to ja imam tu komentirati? Neću ništa u vezi toga. To je njihova stvar, ako je demokratija, odlučili su kako su odlučili i nema razloga da se zbog takvih odluka bunim. Imam privatno pravo da budem nezadovoljan i razočaran što nije Amar. A, znam da ima itekako zadovoljnih što Amar nije selektor BiH. Ne znam zašto prezime Osim ne odgovara u Sarajevu, a ne odgovara. Tvrdoglavo smo uporni da nekome slomimo vrat, bez obzira na argumente, rezultate, poručio je između ostalog Osim.

Na pitanje koja će biti njegova uloga ubuduće u Savezu, kratko je odgovorio:

– Ma ko zna…

Ivica Osim ostat će jedan od najvećih svih vremena kada je nogomet u BiH u pitanju, bez obzira na sve. Kao što će ostati i činjenica da je prije skoro šest godina lično omogućio da u bh. krovnu kuću fudbala uđe čovjek poput Elvedina Begića. Na šta je tada “pao” veliki Švabo samo on zna. Sad je na svojoj koži iskusio tu kardinalnu grešku, a ceh je poodavno počeo plaćati i bh. fudbal. I plaćat će ga sigurno još dugo. Nažalost.

Hadžibegić: Čudi me što Osim i Bajević šute