Predsjednik ksbih

Teletović za Fokus.ba: Sa zlatnim kadetima napravljena je velika greška (VIDEO)

mirza-teletovic (1)

Predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović govorio je za Fokus.ba o stanju u reprezentaciji, domaćoj ligi, odnosu političara prema košarci, sinovom angažmanu u košarci i zašto nikada nije zaigrao za KK Bosnu…

Bh. reprezentacija se, nažalost, nije uspjela kvalifikovati za Svjetsko košarkaško prvenstvo u Kini. Slijedeće mečeve odigrat će u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine. Optimista je po pitanju plasmana na prvenstvo.

“Sigurno nećemo igrati u najjačem sastavu jer igračima iz NBA lige nije dozvoljeno da igraju za reprezentaciju, ali mislim da imamo jako dobru osnovu mladih igrača koju smo uspostavili kroz zadnje kvalifikacione utakmice, i mislim da imamo jako kvalitetnog i ambicioznog trenera. Imamo realne šanse da budemo na Evropskom prvenstvu”, kaže Teletović.

Košarkaški savez, kako kaže, nakon dugo vremena problematičnog stanja, na jako dobrom je putu saniranja stvari koje bi omogućile da savez profunkcioniše.

Mediji su krajem prošle godine objavili kako se Teletović sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji se stavio na raspolaganje i ponudio da pomogne košarku u BiH.

Teletović tvrdi kako on nije jedini koji želi pomoći.

“Sastanak sa Dodikom bio je najizraženiji, ali i Džaferović i Komšić su imali veliko interesovanje da pomognu Košarkaškom savezu i generalno sportu u BiH. Veliki problem je što nema zakona o finansiranju sporta u BiH, a sport je ogledalo jedne države”, objašnjava bivši kapiten reprezentacije BiH.

Ostatak intervjua sa legendarnim bh. košarkašem pogledajte u nastavku.