Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inforadar

Tužilaštvo istražuje umiješanost u kriminal bivših struktura KSBiH

Press KSBIH
Press KSBIH

Bivši reprezentativni bek Zack Wright, inače američki naturalizirani košarkaš, Mahmutoviću je u četiri navrata uplatio po 4.000 dolara (ukupno 16.000) za „produženje pasoša“

Kako Inforadar ekskluzivno saznaje, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, a nakon što su u prethodnom periodu na vidjelo izašli detalji o nevjerovatnim finansijskim transakcijama u našoj kući košarke, otvorilo istragu o poslovanju KS BiH, bivših struktura saveza i pojedinaca koji su ga vodili.

Pokretanje istrage potvrdili su izvori Inforadara u Tužilaštvu, a ovaj korak praktično bi mogao da znači novu stepenicu ka podizanja optužnice protiv odgovornih.

Prema istom izvoru u centru pažnje je poslovanje Košarkaškog saveza u periodu 2011.-2016., od kojih je tri godine na čelu saveza bio sadašnji predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković (od 2013. do 2016.), a generalni sekretar, time i glavni finasijski operativac, bio je njegov prijatelj Harun Mahmutović.

Kako su Inforadar ali i još neki nezavisni mediji već izvještavali, mnogi korupcijski tragovi vode direktno do Mahmutovića, a jedna od šokatnih informacija, koju smo ranije objavili, potvrđuje da je bivši reprezentativni bek Zack Wright, inače američki naturalizirani košarkaš, Mahmutoviću uplatio u četiri navrata po 4.000 dolara (ukupno 16.000) za „produženje pasoša“, ali u vrijeme kada Mahmutović više nije bio generalni sekretar!

Inforadar je objavio i uplatnice koje to potvrđuju.

Inforadar piše da je sve krenulo sredinom 2016. kada je rutinskom revizijom utvrđeno da su realizirane sumnjive novčane isplate pojedinicima, bez valjanog razloga.

O svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH, po čijem su nalogu u KSBiH potom upali pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) te izuzeli značajan dio dokumentacije. Pojedinci su saslušani, a dokumentacija o spornim isplatama i drugim transakcijama je završilo kod nadležnog državnog tužioca.