Slijede dva meča

U Beču se danas okuplja nogometna reprezentacija BiH

prosinecki3333

Za predstojeće susrete selektor neće moći da računa na povrijeđene Asmira Begovića i Gorana Zakarić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Beču gdje će se pripremati za predstojeće susrete sa Austrijom i Španijom, koji se igraju 15. i 18. novembra.

“Zmajevi” u četvrtak na bečkom stadionu “Ernst-Happel” protiv domaće selekcije igraju posljednji susret u Ligi nacija (B-liga/Treća grupa), dok se tri dana kasnije u prijateljskom meču u Las Palmasu sastaju sa Španijom.

Znamo cilj

Selektor Robert Prosinečki ističe “da je Austrija kvalitetan protivnik koji će sigurno probati da dođe do pobjede, ali da ne smatra da je favorit u meču protiv BiH”.

– Znamo koji je naš cilj, želimo ostati prvi u grupi u Ligi nacija, a nakon toga nas očekuje teška i nadamo se za reprezentaciju BiH dobra utakmica protiv Španije. Austrijanci većinom igraju u Bundesligi, znaju da bi im pobjeda mnogo značila i sigurno je da će nas napasti. Naša filozofija nije odbrana, pokušat ćemo odigrati dobro i ostavariti rezultat koji će nam osigurati prvo mjesto u grupi. U Austriji nas očekuje odlična atmosfera i vjerujem da naši igrači neće pokrvatiri ovo što su do sada uradili – kazao je Prosinečki.

Za predstojeće susrete selektor neće moći da računa na povrijeđene Asmira Begovića i Gorana Zakarića. Golman Begović povrijedio je ligament palca, dok je kod veznog igrača Zakarića iščašen ligament ramena. Zbog toga Prosinečki je naknadno pozvao golmana Maribora Kenana Pirića.

Spisak igrača

Na ranije objavljenom spisku nalaze se dva nova igrača – Amer Gojak iz Dinama i Ermedin Demirović iz Sochauxa, koji su do sada nastupali za mladu reprezentaciju BiH.

Spisak igrača za susrete sa Austrijom i Španijom:
-golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Vedran Kjosevski (Željezničar) i Kenan Pirić (Maribor);
– odbrana: Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Ćivić (Sparta Prag) i Bojan Nastić (Genk);
– vezni red: Muhamed Bešić (Middlesbrough), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Sanjin Prcić (Levante), Amer Gojak (Dinamo) i Deni Milošević (Konyaspor);
– napad: Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Riad Bajić (Basaksehir) i Ermedin Demirović (Sochaux).

Nakon tri odigrana susreta u B-ligi reprezentacija BiH zauzima prvo mjesto u Trećoj grupi s maksimalnih devet bodova, druga je Austrija sa tri (utakmica manje), a treća Sjeverna Irska bez bodova (utakmica manje.).

Ako osvoji prvo mjesto u grupi reprezentacija BiH će se plasirati u viši rang takmičenja – A-ligu, dok će sa pobjednicima ostale tri grupe iz B-lige igrati play off za mjesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, ukoliko ne uspiju da ga obezbijede kroz nastupe u kvalifikacijama.