Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U srijedu žrijeb UEFA-ine Lige nacija: Evo koga mogu dobiti Zmajevi

reprezentacija repka zmajevi

Žrijeb grupa za premijerno takmičenje UEFA-ine Lige nacija održat će se u srijedu, 24. januara, u Lozani s početkom u 12 sati.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u jednoj od četiri grupe s po tri tima Lige “B”. Prilikom žrijeba bit će u drugom jakosnom šeširu, a za protivnika iz prvog moći će dobiti Austriju, Vels, Rusiju ili Slovačku, tj. iz trećeg Sjevernu Irsku, Dansku, Češku Republiku ili Tursku.

Prvoplasirani timovi iz grupa Lige “B”, “C” i “D” plasirat će se u više rangove i eventualno će moći igrati baraž za EURO 2020 ukoliko plasman na naredni kontinentalni šampionat ne izbore kroz kvalifikacije koje startuju na proljeće 2019. godine.

Posljednjeplasirani timovi grupa Liga “A”, “B” i “C” ispast će u niži rang UEFA-ine Lige nacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ostalih reprezentacija iz zemalja regije, Hrvatska će igrati u jednoj od četiri grupe sa po tri tima Lige “A”. Prilikom žrijeba bit će u drugom trećem šeširu. Za protivnike će iz prvog jakosnog šešira moći dobiti Njemačku, Portugal, Belgiju ili Španiju, odnosno drugog Francusku, Englesku, Švicarsku ili Italiju.

Slovenija, Srbija i Crna Gora nastupit će u Lige “C”, gdje će biti tri grupe s po četiri tima i jedna s tri. Zanimljivo, sve tri selekcije mogu će se naći u istoj grupi, jer će u žrijebu biti razdvojeni u različite jakosne grupe ili tzv. šešire. U prvom Lige ”C” prilikom žrijeba u Lozani bit će Mađarska, Rumunija, Škotska i Slovenija, drugi će činiti Grčka, Srbija, Albanija i Norveška, dok su u treći šešir svrstani Crna Gora, Izrael, Bugarska i Finska. Četvrti šešir su Kipar, Estonija i Litvanija.

U Ligi “D” nastupit će reprezentacije Kosova i Makedonije. Makedonci će biti u prvom šeširu, a Kosovari u posljednjem četvrtom tako da će mogu naći zajedno u jednoj od četiri grupi sa po četiri tima Lige “D”. Mogući protivnici Makedonije su Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahastan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosova, San Marino i Gibraltar. Kosovo će se moći sastati s Azerbejdžanom, Makedonijom, Bjelorusijom, Gruzijom, Armenijom, Latvijom, Farskim Ostrvima, Luksemburgom, Kazahstanom, Moldavijom, Lihtenštajnom i Maltom.

Odlukom Izvršnog odbora UEFA-e Rusija i Ukrajina radi sukoba i političkih problema neće moći igrati u istoj grupi Lige “B” te će u tom slučaju žrijeb biti dirigovan.

Utakmice prvog kola po grupama Lige nacija igrat će se od 6. do 8. septembra ove godine.