Utakmica s Karaiskakija iz stručnog ugla: Finišira se “glavom”, a ne “nogama”

grcka_bih_atina5

Zlatan Nalić, trener konsultant reprezentacije Švedske, za “Sportske.ba” analizirao je utakmicu Grčka-BiH koja je završila podjelom bodova (1:1).

Evo kako je Nalić vidio duel Grka i Zmajeva na Karaiskakiju:

“U nedjelju navečer gledali smo interesantnu utakmicu u Pireju. To što je bilo tih momenata koji love pažnju kod gledalaca možda je odvratilo pažnju od stvarne slike utakmice koju je Bosna bez ijednog izgovora trebala dobiti. Razloga za to je mnogo, a glavni i najveći je da je razlika u kvaliteti Bosne i Grčke, pokazalo se, toliko velika da tri boda nisu smjela doći u pitanje!

Tumačenje igre kao dobre je po meni optička varka prouzrokovana ogromnim individualnim disbalansom u korist reprezentacije Bosne. Često slušam komentare u smislu “tako se bori” i “srce na teren” koji su da kažem dosta specifični našem mentalitetu. U Evropi je preduslov da igraš na visokom nivou to da si motiviran i da imaš pokretačku energiju u svakom trenutku bez obzira na protivnika i okolnosti pod kojima se igra, jer u suprotnom ne ispunjavaš osnovni preduslov da budeš pozvan na utakmicu!

Mislim da tumačenje riječi “borba za tim” se tumači drugačije nego što se to radi kod nas! Da podsjetim samo da “srce” treba da daje pokretačku energiju, ali je ipak mozak taj koji bira način, balansira, taktizira itd. Mislim da ćete se složiti sa mnom da se jučerašnja utakmica trebala privesti kraju “glavom” a ne “nogama” jer povoljan rezultat smo već imali. Što se tiče same utakmice, mislim da je BiH jučer za protivnika imala jednu jako lošu ekipu Grčke, koja da kažem nema niti jedan momenat koji bi se mogao porediti sa kvalitetom koji reprezentativci BiH imaju. Ipak su uspjeli postići gol, a i stvoriti tri šanse, koje su čak i bolje od onih koje je BiH imala izuzimajući šansu Pjanića (74. min) koja je po mom mišljenju bila najveća.

Igrači za kontre

Jako pametan ulaz u utakmicu reprezentacije Grčke, koja se postavila u formaciju 1-4-5-1 prilikom defanzivnog timskog rada i na taj način su prepustili izgradnju napada igračima BiH kojima to nije prirodno da rade, tj. bekovima. Tako su bez ikakvog fizičkog napora držali Pjanića zatvorenog među pet veznih igrača. Jednom se u prvom poluvremenu Pjanić uspio spustiti u bekovsku liniju i sam započeti akciju i odmah je bilo opasno. Uslijedila je dubinska lopta na Džeku i dosta dobra šansa za gol.

Grci, kao što rekoh, nisu na tom nivou da mogu disciplinovano sprovesti neku idejnu zamisao u djelo cijelih 90 minuta, tako da su počeli popuštati u disciplini oko 35 minute i od tada je bio sve veći jaz u njihovoj formaciji. Dugo nisam vidio da je jedna ekipa ostavljala toliko prostora za ofanzivnu tranziciju (kontru) kao sto je to Grčka uradila protiv Zmajeva. BiH je najčešće ignorisala mogućnost brze kontre, jer vrsta igrača na terenu nije bila sa tim karakteristikama koje su potrebne za kontru.

Zlatan Nalić (lijevo)

Zlatan Nalić (lijevo)

Posljednjih nekoliko trenutaka igre bili je odlučujuće za Bosnu. Mislim da se nije trebalo dozvoliti centarhalfu BiH da ponesen velikom željom (što je dobra osobina) istrči ”kontru” kada je do kraja utakmice ostalo samo minut i po. To maksimalno trčanje sa teškim fizičkim duelom oko 160 metara je jako iscrpno. Pokazalo se da je uticalo na njegovu reakciju u situaciji postizanja izjednačujućeg pogotka, kada je uspio doći do lopte, ali ne i usmjeriti izbijanje lopte prema bokovima. Lopta je kao što znate završila centralno, u najopasnijoj zoni šuta.

Ili možda da se vratim na taktički momenat na nekoliko sekundi prije primanja pogotka kada je ležanje i “povreda” Pjanića dva minuta prije kraja utakmice mogla da se iskoristi za totalno umrtvljenje utakmice prostim izbacivanjem lopte van terena kako bi se Pjaniću ukazala pomoć, jer u tom trenutku smo imali samo osam raspoloživih igrača u terenu osim golmana, jer je i Zukanović bio van igre u tom trenutku.

Izmjene

Umor i adrenalin je veliki, ali trenerski tim upravo iz tih razloga se sastoji od mnogo ljudi i mozgova koji nadopunjuju jedni druge u kriznim momentima utakmice i donošenju brze i ispravne odluke. Mišljenja sam također da su Bosni bili potrebni drugačiji tipovi igrača prilikom izmjena od onih koji su korišteni. Naprimjer, jedan vezni iskusan igrač bio bi od velike pomoći, koji u nogama može da sačuva loptu pod pritiskom i da pomogne u defanzivnim zadacima tih zadnjih desetak minuta kada se igralo sa 10 igrača.

Utakmica sa Grcima koja se igra u Zenici po mom mišljenju bi trebala dati visok rezultat u korist BiH ukoliko slika utakmice iz Atine bude ponovljena.