Vlatko Glavaš pred ogled u Briselu: Pritisak je na Belgijancima

vlatko glavas

Vlatko Glavaš, nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH, a kasnije član stručnog štaba državnog tima u vrijeme selektora Blaža Sliškovića, nada se da bi “zmajevi” večeras protiv favorizovane Belgije mogli napraviti dobar rezultat. Prije svega zbog činjenice da su izabranici Mehmeda Baždarevića dobro otvorili kvalifikacije, te da je rival pod mnogo većim pritiskom, jer igra pred svojom publikom.

Glavaš je u Sliškovićevom mandatu imao priliku dva puta sjediti na klupi bh. tima protiv Belgijanaca. U Briselu je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj bilo 4:1 za Belgiju, a u Zenici su se bh. fudbaleri revanširali pobijedivši sa 1:0 golom Sergeja Barbareza.

“Uvijek sam optimista kada igra BiH, ali treba biti realan i reći da nas čeka jako težak posao. Odigrali smo dobru utakmicu na otvaranju kvalifikacija protiv Estonije, postigli pet golova, proradili su naši napadači i to je sjajna stvar, kao i podatak da nosioci naše igre dobro igraju u svojim klubovima. Ne sviđa mi se što stalno pričamo o tome kako Belgija ima puno povrijeđenih. Naravno, to je plus na našoj strani, ali iskreno više bih volio da svi njihovi najbolji igrači igraju večeras. U fudbalu obično takozvane zamjene odigraju bolje, jer su željni dokazivanja i traže svoje mjesto u timu”, priča Glavaš i nastavlja:

“Važno je što nemamo šta izgubiti u Briselu. Kada igrate protiv druge reprezentacije na svijetu i to u gostima onda je jasno da je to jako teško. Međutim, imaće naši momci veliku podršku navijača što može biti izuzetno motivirajuće. Očekujem da ćemo biti ravnopravni na terenu, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu, vidjećemo. Imamo i dobar skor sa Belgijom, s kojom smo igrali i kada sam ja bio u stručnom štabu reprezentacije, Edinu Džeki oni leže i to su podaci koji mogu radovati.”

Za Glavaša je ovaj termin pravi trenutak da se igra sa Belgijom u gostima, posebno nakon idealnog otvaranja kvalifikacija za BiH.

“Veoma je dobro što smo deklasirali Estoniju, pa sada možemo i izgubiti u Belgiji bez većih posljedica. U istu ruku možemo jako puno dobiti eventualnom pobjedom. Tada bi postali favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi, što bi znatno promijenilo uloge u nastavku kvalifikacija. Oni su svakako pod većim pritiskom. Iako je rana faza kvalifikacija eventualni kiks na domaćem terenu imao bi veliki uticaj na Belgiju i razvoj situacije u grupi. Što se nas tiče ova utakmica nam je bitna, ali nije najvažnija”, naglašava Glavaš.

Glavaš kaže da je u posljednja dva mjeseca poslovno često bio u Briselu, te da je pratio situaciju oko njihove reprezentacije, nakon smjene selektora Marca Wilmotsa i postavljanja Roberta Martineza za njegovog nasljednika.

“Belgijanci nisu oduševljeni što je Martinez imenovan za selektora. Oni su ponosan narod i više vole da im reprezentaciju vodi domaći trener, nego stranac. Martinez ne može donijeti što im je donio Wilmots, a to je jedan veliki impuls i pozitivan naboj oko reprezentacije. Martinez tako nešto ne može napraviti nikada. Mislim da novi selektor nije uspio puno toga promijeniti, sve su to i dalje neke osnove koje je Wilmots postavio. Uostalom, lako je biti selektor Belgije i složiti tim, kada imate sjajne fudbalere na raspolaganju. Ono što je sigurno tamošnja javnost nije na strani Martineza i loše otvaranje večerašnje utakmice moglo bi u potpunosti okrenuti publiku protiv njega, što bi nama išlo na ruku”, smatra Glavaš.

Utakmica drugog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji između Belgije i BiH igraće se večeras na briselskom stadionu “Kralj Baudouin”. U grupi H večeras u istom terminu od 20:45 sati sastaće se Grčka – Kipar i Estonija – Gibraltar. Nakon prvog kola BiH, Belgija i Grčka imaju po tri, a Gibraltar, Kipar i Estonija su bez bodova.