Za Gibraltar brani golman iz šeste lige, a najbolji strijelac je policajac

gibraltar

Fudbalska reprezentacija Gibraltara, koja će u subotu, 25. marta, igrati meč petog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 protiv Bosne i Hercegovine u Zenici skup je istinskih amatera kojima je primarna djelatnost rad u policiji, advokaturi, carini, ugostiteljstvu…

Na FIFA-inoj rang listi Gibraltar je 205., na posljednjem mjestu kojeg dijeli sa šest nacionalnih timova. Historija najgore reprezentacije na planeti datira još od 1895. godine, kada je formiran Fudbalski savez Gibraltara, javlja Anadolu Agency (AA).

– Na priznanje čekali 118 godina –

Ipak, na priznanje i punopravno članstvo u Evropsku fudbalsku asocijaciju (UEFA) čekali su 118 godina, tj. do 2013. Radi političkog spora sa Španijom, te i pored protivljenja ove zemlje, FS Gibraltar je primljen u UEFA-u na Kongresu održanom u Londonu 24. maja 2013. S populacijom od 30.000 stanovnika Gibraltar je tako postao najmanja članica UEFA-e po broju stanovnika, koja prilikom isključivo dirigovanog žrijeba za kvalifikacije bilo kojeg takmičenje ne može igrati sa Španijom “zbog napete političke situacije”.

Zahvaljujući prijemu u UEFA-u, Gibraltar je stekao pravo nastupa u kvalifikacijama za EURO 2016 i potom izgubio svih 10 utakmica.

Na 66. Kongresu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u Mexico Cityju 13. maja 2016. godine primljen je i u članstvo planetarne organizacije, te je naknadno svrstan u kvalifikacionu grupu H za naredni Mundijal, gdje je Gibraltar, takođe, do sada izgubio sve mečeve, njih četiri.

– Niti u jednoj utakmici nisu dali više od gola –

U dosadašnjoj historiji fudbalska reprezentacija Gibraltara odigrala je ukupno 23 zvanične utakmice. Ostvarili su samo jednu pobjedu, tri remija i 19 poraza, uz katastrofalnu gol razliku 7:94. Prvu službenu utakmicu igrali su sa Slovačkom u portugalskom mjestu Faro, 19. novembra 2013. Bilo je 0:0 i to je jedan od najvećih uspjeha amatera s evropskog rta naspram Afrike. Jedinu pobjedu Gibraltar je upisao nad Maltom, rezultatom 1:0, u prijateljskom duelu igranom 4. juna 2014. u Faru.

Preostala dva podviga, odnosno remija imali su u test susretima 26. maja 2014. u Tallinu s Estonijom (1:1) i 23. marta 2016. kući sa Lihtenštajnom (0:0).

Među 19 poraza najteže su doživjeli od Poljske (1:8 i 0:7). Rezultatom 0:7 gubili su i od Njemačke, kao i Republike Irske.

Niti u jednoj službenoj utakmici amateri iz Gibraltara nisu dali više od gola. Najbolji strijelci reprezentacije su Jake Gosling i Lee Casciaro s po dva postignuta gola.

Casciaro, inače po zanimanju policajac, strijelac je i prvog gola za Gibraltar u nekoj kvalifikacionoj utakmici. U porazu 1:6 od Škotske 29. marta 2015. godine u Glasgowu u meču kvalifikacija za EP pogodio je za ogromno slavlje saigrača i stručnog štaba. Asistirao mu je tada Alan Payas, po profesionalnom zanimanju advokat.

– Promijenili tri selektora, stadion uz aerodromsku pistu –

U nacionalnom timu, koji je procijenjen na ukupnu tržišnu vrijednost igrača od 250.000 eura, trojica su internacionalaca. I to ne bilo koja. Deren Ibrahim, golman je Dartforda, člana National League South, odnosno šeste lige Engleske. I Michael Yome nastupa u Engleskoj, tačnije nosi dres Canterbury Citya, ekipe koja se takmiči u lokalnoj ligi istočnog Londona. Jamie Coombes, prvotimac je niželigaša Undy Athletica iz Velsa.

FS Gibraltara od prijema u međunarodnu fudbalsku porodicu promijenio je tri selektora na klupi A reprezentacije. Najuspješniji bio je domaći “stručnjak” Allen Bula. U devet utakmica imao je trijumf i dva remija. Škot David Wilson naslijedio ga je 2015. Ipak, zadržao se samo tri utakmice. Sve ih je izgubio, pa je ekspresno smijenjen. Priliku je potom dobio Englez Jeff Wood, prethodno asistent u stručnom štabu reprezentacije. Od 2015. u 11 utakmica bilježi 10 poraza i remi. Posebno interesantno je što je Wood paralelno sa selektorskom funkcijom u reprezentaciji Gibraltara zaposlen i kao trener golmana u stručnim štabovima U-19 i U-21 selekcija Velsa, piše AA.

– Imaju samo 19 fudbalskih klubova –

Niti jedan stadion u Gibraltaru ne ispunjava ni minimum uslova kako bi se igrale kvalifikacione utakmice. Za prijateljske susrete FS Gibraltar prijavio je mali Victoria stadion, koji se nalazi neposredno uz aerodromsku pistu u njihovoj zemlji. Rijetko ugoste protivnike na Victoriji, dok sve domaće mečeve u kvalifikacijama naredni protivnik BiH igra na Alvarge stadionu u obližnjem portugalskom Faru, kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta.

Ukupno u Gibraltaru egzistira 19 fudbalskih klubova, 10 u Prvoj ligi (298 registrovanih igrača) i devet u drugom stepenu takmičenja. U posljednjih 14 godina prvak je jedan te isti – Lincoln Red Imps. Lincoln je ujedno i najuspješniji klub Gibraltara ikada sa 22 titule državnog prvaka u šampionatu koji se igra od sezone 1895/1896.

Prije prijema u UEFA-u i FIFA-u reprezentacija Gibraltara od 1993. godine bila je stalni učesnik turnira Ostrvskih igara malih zemalja, iako nije ostrvska zemlja. Pobjednik ove gotovo beznačajne fudbalske manifestacije bili su 2007. godine.

Ibišević: Moramo biti ozbiljni protiv Gibraltara