Zašto Zmajevi na Bilinom polju moraju završiti posao u baražu

zmajevi irska analiza1

Polako odbrojavamo sate do početka prve utakmice baraža za odlazak na EP u Francusku, u kojoj će Zmajevi na Bilinom polju dočekati izabranu vrstu Republike Irske. Dva puta Portugal i ništa. Oba ta prethodna puta na Bilinom polju nismo uspjeli zabiti ni gol (0:1, 0:0), u Lisabonu jesmo dva, ali smo primili ukupno sedam (0:1, 2:6).

Sudeći prema trenutnoj situaciji u oba tabora, protiv Iraca na Bilinom polju nema izgovora. Moramo zabiti, i to po mogućnosti barem dva više nego što Irci zabiju nama. Ako zabiju. A, ne bi smjeli.

Sudeći prema posljednjim informacijama iz irskog tabora, selektor Martin O'Neill bi na travnjak Bilinog polja od prve minute mogao poslati ekipu koja u kvalifikacijama “ozbiljnim” reprezentacijama (ne računamo tu dva duela protiv amatera s Gibraltara) nije zabila niti jedan gol! Da, dobro ste pročitali. Irci su u grupnoj fazi kvalifikacija osvojili 18 bodova, od toga šest protiv Gibraltara. Golove za preostalih 12 bodova zabijali su igrači koji najvjerovatnije neće istračati na teren od prvog minuta u Zenici.

Aidan McGeady zabio je oba gola u pobjedi nad Gruzijom (2:1) u prvom kolu i on je za sada jedini koji teoretski može zaigrati na Bilinom polju od prvog minuta. No, prije neće, nego hoće. Iz prostog razloga jer igrač Evertona ove sezone ima tek jedno sjedenje na klupi u svom klubu!

U remiju sa Nijemcima (1:1), u trećem kolu, bod Ircima donio je kapiten John O'Shea. Njega sigurno neće biti na Bilinom polju zbog ozljede.

U petom kolu bod u dvoboju protiv Poljaka (1:1) Ircima je donio Shane Long u 91. minutu susreta. I on definitivno propušta duel na Bilinom polju, također zbog ozljede. Long je odlučio i ključnu utakmicu devetog kola koja je Ircima donijela plasman u baraž, protiv Njemačke (1:0).

U šestom kolu gol za konačnih 1:1 protiv Škota postigao je Jonathan Walters u 38. minutu, a on ne može igrati na Bilinom polju zbog crvenog kartona dobijenog u finišu kvalifikacija. Walters je bio strijalac i pobjedničkog gola u sedmom kolu protiv Gruzije (1:0), kao i jedinog gola za Irsku u posljednjem kolu protiv Poljaka (1:2).

Osim igrača koji su im svojim golovima donijeli baraž, O'Neill ne može račuati ni na jednog od prva tri golmana. Charltona Stephena Hendersona pozvo je da zamijeni povrijeđenog trećeg golmana Keirena Westwooda. A, ranije su Irci ostali bez povrijeđena prva dva golmana, veterana Shaya Givena i Roba Elliota.

Westwood, Given i Eliot: Svi van stroja

Westwood, Given i Eliot: Svi van stroja

Selektor Mehmed Baždarević je vjerovatno upoznat i s činjenicom na koji su način Irci primali golove u kvalifikacijama. Jedini gol glavom zabio im je Robert Lewandowski i to s udaljenosti veće od 11 metara. Još im je samo Poljak Peszko uspio prići tako blizu i zabiti gol (nekih 12-13 metara iskosa), sve ostale golove Irci su primali sa distance! S ivice ili van kaznenog prostora. Dakle, Pjanić, Džeko i društvo ne bi se trebali libiti bombardovanja gola Iraca iz svih pozicija. Naravno, nije isključeno da se Ircima može “ušetati” u gol ili zabiti im iz peterca, ali je činjenica da to nikome nije uspjelo u proteklim kvalifikacijama, pa čak ni aktuelnim svjetskim prvacima Nijemcima u 180 minuta.

Ni poneki iznuđeni prekršaj na ivici irskog kaznenog prostora ne bi nam škodio, Pjanić to u Romi obično pretvara u gol.

Ne treba ni spominjati kakvi nas Irci i atmosfera čeka u Dablinu, ako im dozvolimo da se s ovakvim problemima na Bilinom polju izvuku nekažnjeno i s povoljnim rezultatom.

Irski “nokauti”

Ono čega se posebno moramo paziti jeste sami finiš utakmice. Irci su u kvalifikacijama pokazali da su prave “zvečarke” u trenucima kada su na koljenima. Naime, tri su utakmice (od osam s ozbiljnim protivnicima) odlučivali u sudačkoj nadoknadi! Poljacima su tada uzeli bod (Long, 91. min), Nijemcima su uzeli bod (O'Shea, 94. min) i Gruzijcima su uzeli sva tri boda (McGeday, 90. min). Dakle pet od 12 bodova uzeli su kada su ih protivnici bili otpisali.

Bolna tačka Zmajeva

Ono što je Ircima najjače oružje, Zmajevima je bolna tačka. I iz tog razloga mreža Iraca se mora “natrpati” na vrijeme. U proteklim kvalifikacijama, u posljednjih 15 minuta utakmice Zmajevi nisu dali niti jedan ključni gol. Vedo Ibišević je zabio u 90. minutu Velšanima (kod rezultata 1:0 u našu korist), dok je Edin Višća zabio Izrealcima u 75. minutu (pri rezultatu 2:1 u našu korist). S druge strane, Irci nakon 75. minutu, osim što su tri puta stizali do bodava, nisu primili niti jedan gol u cijelim kvalifikacijama!

Rizik od kartona

Čak šestorici naših reprezentativaca prijeti suspenzija, ukoliko u petak na Bilinom polju zarade žuti karton, a to su Edin Džeko, Asmir Begović, Miralem Pjanić, Emir Spahić, Anel Hadžić i Toni Šunjić. Kod Iraca je slična situacija jer suspenzija prijeti Seamusu Colemanu, Wesu Hoolahanu, Glenu Whelanu, Jamesu McCarthyju i Marcu Wilsonu.

Vrijeme kada padaju golovi

Kada su golovi Zmajeva u pitanju, u grupnoj fazi kvalifikacija skoro dvije trećine svom zabili u prvom poluvremenu (11 golova), dok smo u drugom dijelu šest puta tresli protivničku mrežu.

Slično je i sa primljenim golovima, tačno dvije trećine smo primili u prvom dijelu utakmice (osam golova), a četiri gola u drugom dijelu utakmice.

Kod Iraca je situacija obrnuta, većinu svojih golova zabili su u drugom dijelu utakmica (12). U prvom poluvremenu sedam puta su tresli protivničke mreže. Primili su tokom čitavih kvalifikacija tek sedam golova, četiri u prvom i drugom dijelu utakmice.